Dvojvládí v ČSSD v praxi: Strana hledá své reformy

Martina Machová Martina Machová
13. 8. 2011 8:40
Spor "sobotkovců" a "haškovců" se promítá i do diskuse o programu strany
Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem na sjezdu.
Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem na sjezdu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté mají za sebou představení čtveřice svých klíčových reforem, které mají být alternativou vůči vládě Petra Nečase. Na tezích uvedených v jednotlivých dokumentech se však často neshodnou ani sami straničtí odborníci či vlivní členové strany.

Dvojvládí, které socialistům naordinoval březnový sjezd, totiž pokračuje. Rozdělení ČSSD mezi předsedu Bohuslava Sobotku a jeho zástupce Michala Haška je patrné i na konkrétních programových bodech.

Ukázkovým případem je ve čtvrtek oficiálně zveřejněná zdravotnická reforma ČSSD a kauza novojičínské nemocnice.

Na jedné straně vedení kraje v čele s tamním hejtmanem Jaroslavem Palasem chce nemocnici zprivatizovat - přesněji pronajmout ji na 20 let soukromé společnosti Agel majitele třineckých železáren Tomáše Chrenka, oficiální program ČSSD prezentovaný Sobotkovým spojencem Davidem Rathem se však proti přechodu krajských zdravotních zařízení do soukromých rukou staví.

Případ Nový Jičín

Případ novojičínské nemocnice je komplikovaný, odborný spor se však záhy po rozhodnutí moravskoslezského zastupitelstva  dostal do roviny vnitrostranické pře.

Vzpurný hejtman Jaroslav Palas.
Vzpurný hejtman Jaroslav Palas. | Foto: Ludvík Hradilek

Bohuslav Sobotka společně s Davidem Rathem vyrazili vyčinit tradičnímu vnitrostranickému oponentovi Jaroslavu Palasovi přímo do Nového Jičína. Severomoravskému hejtmanovi naopak přispěchal z Brna na pomoc Michal Hašek.

Z výpravy Lidového domu nakonec sešlo a špičky sociální demokracie se dohodly, že ještě budou jednat. V den vyhlášení stranického zdravotnického programu však Sobotka veřejně vyzval Palase, aby dodržoval stranický program a aby od změn v Novém Jičíně ustoupil.

Michal Hašek k tomu nabídl, že zkusí jako šéf asociace krajů pomoci jednat se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, jestli by nešlo nemocnici ulevit. S ní ovšem již severomoravští straníci jednali a bezúspěšně.

Nutné vyústění konfliktu se tak jen odsunulo na září, kdy severomoravská ČSSD bude muset rozhodnout, co s nemocnicí dál.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.
Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. | Foto: Ludvík Hradilek

Jak správně na důchody

Rozpor, i když na první pohled ne tak eskalovaný, byl znát i v případě představování důchodové reformy. Dokument, jehož hlavním spoluautorem byl někdejší premiér Vladimír Špidla, počítá s tím, že socialisté vyjmou invalidní, sirotčí a vdovské důchody ze sociálního pojištění.

Důchodovému systému by se tak ulevilo, neboť by se náhle ocitl 70 miliard korun v plusu. Na druhou stranu by však socialisté museli na vyčleněné důchody jinde najít 100 miliard.

"Z daňových výnosů," vysvětloval Aktuálně.cz místopředseda Zdeněk Škromach, kde chce ČSSD potřebnou sumu získat. Z jeho dalších vyjádření ale vyplývá, že on by s tímto krokem příliš nespěchal.

Jen pro upřesnění. Vladimír Špidla na březnovém sjezdu sháněl hlasy pro svého chráněnce Bohuslava Sobotku, Zdeněk Škromach kryl záda Michalu Haškovi.

Přetahovaná o kůrovce

Bojištěm obou mocenských center se stávají i témata, která nepatří mezi čtveřici klíčových sociálně demokratických reforem. Oba tábory se ostře střetly třeba i na tématu kůrovec.

V duchu svých před i po sjezdových deklarací přilákat k ČSSD bývalé voliče zelených, vyrazil Bohuslav Sobotka na obhlídku šumavských lesů. Ačkoli tvrdil, že si jede vyslechnout obě strany, nepřímo však jednoznačně podpořil odpůrce kácení. Dostavil se totiž na pozvání Hnutí Duha.

Jihočeský expert na kůrovce Jiří Zimola.
Jihočeský expert na kůrovce Jiří Zimola. | Foto: ČSSD

Novopečený stínový ministr životního prostředí a jihočeský hejtman Jiří Zimola přitom aktivisty krátce předtím odsoudil. Ve své tiskové zprávě je nazval "herci", kteří předvádí "trapné divadlo". I Zimolovi stejně jako Palasovi přispěchal na pomoc jeho sjezdový spojenec Hašek.

"Myslím, že knížecích rad z Prahy či odjinud netřeba. Nechceme mrtvou Šumavu, ale Šumavu, ve které odjakživa žili lidé, a bude zachována pro naše děti," rozeslal mediím krátce před chystaným společným jednáním sociálně demokratických špiček.

Pod slupkou jednoty

Oficiálně pak lídři ČSSD tvrdí, že strana je v klíčových otázkách jednotná a dvojvládí je jen mediální hra.

"Kromě kůrovce nevím o žádném programovém názorovém rozporu uvnitř ČSSD. To, že se někdo hodně snaží vytvořit mediální fikci rozdvojené ČSSD, neodpovídá realitě a spíš zbožným přáním těch, kteří chtějí oslabit ČSSD zvenku či bohužel zevnitř," tvrdí jihomoravský hejtman Michal Hašek.

"Věřím, že podzim a celý příští rok včetně krajských voleb jasně ukáží silnou, sebevědomou, kompetentní a jednotnou sociální demokracii, já pro to budu dělat maximum," deklaruje.

Jsme jednotní, zní z ČSSD

Obdobně hovoří i protistrana. "Na důležitých věcech, jako je postup proti vládním reformám, nevidím rozpory," říká místopředseda ze Sobotkova tábora Jiří Dienstbier.

Zároveň připouští: "Nenajdete dva lidi se stejným názorem. To, že se vede diskuse v demokratické straně, to mi přijde normální." Bohuslav Sobotka na otázky deníku Aktuálně.cz neodpověděl.

Samotný Dienstbier ovšem v rámci vnitrostranických třenic začíná platit za dalšího samostatného hráče na vnitrostranickém poli. Sobotkův předchůdce Jiří Paroubek o něm napsal, že jeho ambicí je Bohuslava Sobotku časem vystřídat, Dienstbier na to argumentuje, že podobné poznámky jsou jen snahou Paroubka vytvořit si prostředí pro svůj odchod z ČSSD.

Klíčový souboj o hlavní slovo v partaji se pak očekává na podzim, kdy socialisté budou dovolovat dva chybějící členy svého předsednictva. V současnosti je poměr sil vyrovnaný, je to přitom předsednictvo, kdo udává směr strany.

 

Právě se děje

Další zprávy