Dvojkou ODS je David Vodrážka. Muž, jehož Česko nezná

Martina Macková
7. 12. 2008 15:12
Nová tvář, která přináší komunikaci
Kongres ODS: David Vodrážka a Mirek Topolánek
Kongres ODS: David Vodrážka a Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Místopředseda pražské ODS David Vodrážka je jedinou novou tváří, kterou ODS nově nabízí voličům. Vodrážka se stal prvním místopředsedou celé ODS, pravou rukou předsedy Mirka Topolánka.

Změna byla i jedním z hlavních důvodů, proč ze souboje o pozici prvního místopředsedy odešel ministr Ivan Langer na nižší post.

"Naše síla je v tom, že se dokážeme dohodnout. To je pravá ODS," řekl Vondrážka poté, co Langer ze souboje jako kandidát odstoupil. Premiér Mirek Topolánek totiž Vodrážku osobně podpořil.

"Podívejte se na mě, ano, jsem z Prahy. Jsem jeden z vás. Nebojím se nabídnout služby celé straně," řekl starosta Prahy 13 delegátům kongresu. "Chci se věnovat každodennímu řízení strany a budu loajální k předsedovi," slíbil také Vodrážka.

Pražská organizace dlouhodobě kritizuje, že ačkoli má nejlepší volební výsledky, ve vedení strany je podceňována.

Pomůže ODS s PR

Deklaroval také podporu trojkoaličnímu projektu vlády.

A hned naznačil, kde má ODS mezery: "Sport, hudba a rodiny, i v takové oblasti možná schází ODS nová tvář!" oznámil Vodrážka, který zároveň připojil, že stojí pevně na zemi.

Vodrážka je starostou od roku 2002. Stal se jím jen čtyři roky poté, co získal stranickou průkazku ODS. V roce 2006 usedl v zastupitelstva hlavního města Prahy, kde je 1. místopředsedou klubu ODS.

O postojích bývalého elektromechanika a obchodního manažera k diskutovaným celostátních tématům toho není příliš známo.

"On je to problém, je prostě pražský politik, ale názory má," ujišťuje jeho kolega z oblastní organizace poslanec Petr Bratský. Podle něj je Vodrážka jednoznačně pro radar a "mírně pro ratifikaci Lisabonské smlouvy".

Podle Bratského může nový místopředseda také pomoci ODS s komunikací s voliči.

"Jako komunální politik perfektně pracuje s veřejností. Může pomoci i hlavní kanceláři s mediální prací svými podněty," míní Bratský.

O mediálních schopnostech jeho soupeře o post místopředsedy Ivana Langera přitom v ODS nikdo nepohybuje. "Ale podívejte se, jak na ně reaguje veřejnost. Mluví se o nákladných brožurách, drahých policejních autech. Ministr čerpá poznatky ze zahraničí, ale svými metodami předběhl dobu. My potřebujeme nabídnout komunikaci, kterou dělají starostové - a dělají ji dobře," řekl Bratský.

Chrchel nechci

Známý je ale názor sedmatřicetiletého starosty na Kaplického knihovnu na Letné. "Chrchel" jako synonymum pro návrh světoznámého architekta je podle něj krásné slovo.

"Co mi konkrétně vadí? Rozhodně to není design. Poprvé, když jsem návrh viděl, řekl jsem "docela dobrý". Vadí mi velikost. Výška dle návrhu 48 m = 16patrový dům. Stromy na okraji Letné mají cca 20 m. Od hladiny Vltavy na Letenskou pláň je to 45 m. Bývalý Stalinův pomník měl 15,5 m. Kvůli panu prezidentovi knihovnu neodmítám. Dokonce bych celkem rád viděl, jak se pan profesor poutá k bagru při zahájení výstavby," uvedl v rozhovoru na serveru lidovky.cz.

Stejně zamítavě se Vodrážka staví k plánované investici Národního stadionu na Letné. "Podobné stavby patří dále od centra města do rozvojových lokalit, které jsou dobře dopravně dostupné a nejsou limitovány okolní zástavbou," řekl.

Vodrážka přináší také do vedení strany "hlas zespoda". "Chci, aby byl hlas starostů a hlas obcí ve vedení ODS slyšet," zdůraznil před volbou.

 

Právě se děje

Další zprávy