Dvě a půl hodiny "extrémní debaty" a vše bylo jinak. Proč ANO couvlo ve sporu o policii?

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
16. 6. 2016 19:00
Na středeční jednání přicházely špičky hnutí ANO s odhodláním vypovědět koaliční smlouvu. Nakonec se ale politici kolem Andreje Babiše rozhodli vycouvat. Podle zpráv z jednání hnutí nepočítalo s tím, že ministr vnitra Milan Chovanec tlak ustojí. Rozhodlo i to, že Babišovo hnutí nakonec zůstalo v boji proti reformě policie samo.
Babišův nápad, aby hnutí Ano koaliční smlouvu sice vypovědělo, ale zároveň zůstalo ve vládě, neprošel.
Babišův nápad, aby hnutí Ano koaliční smlouvu sice vypovědělo, ale zároveň zůstalo ve vládě, neprošel. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Na středeční jednání o koaliční krizi dorazili přední politici hnutí ANO ve velmi špatné náladě. Rozlítil je ministr vnitra Milan Chovanec, který nejenže přes jejich odpor podepsal spornou reformu policie, navíc si ještě rýpl do firmy jejich šéfa, když prohlásil, že policie se nesmí stát divizí Agrofertu.

Po dvou a půl hodinách napjaté debaty ale bylo vše jinak - ANO navzdory silným slovům ani neoznámilo odchod z vlády, ani nevypovědělo koaliční smlouvu. Místo toho chce jen vyčkat, až se premiér Bohuslav Sobotka vrátí z Číny, a pak jednat o úpravě stávající dohody.

Co se za zavřenými dveřmi jednacího sálu na ministerstvu financí stalo, že ANO nakonec ustoupilo konkurenční ČSSD? "Ty počáteční emoce byly velmi silné. Všichni byli rozhořčení a nebyl tam nikdo, koho by Chovancovo prohlášení neurazilo," popisuje začátek jednání člen předsednictva, poslanec Martin Komárek. Například ministr životního prostředí Richard Brabec přišel se slovy "dokonáno jest".

Ve skutečnosti ale členové hnutí ANO od začátku sporu počítali spíš s variantou, že Chovanec couvne. A byli nepříjemně zaskočeni, když nakonec sebral odvahu a spojení dvou elitních policejních útvarů navzdory sílící koaliční krizi podepsal. Což byl problém zejména ve chvíli, kdy Babiš sebevědomě prohlašoval, že v takovém případě ANO bude chtít konec koaliční smlouvy.

Následovala proto dlouhá a velmi emotivní diskuse o tom, zda koaliční smlouvu vypovědět a riskovat pád vlády, který si ve skutečnosti ANO nepřeje, nebo raději couvnout i za cenu, že hnutí v souboji s Chovancem "prohraje".

Tvrdý Pelikán, mírný Stropnický

"Byly tam hlasy, které volaly potom, abychom okamžitě vystoupili z vlády. I já jsem si to nejdřív myslel, ale pak jsem si uvědomil, co by se stalo, kdybychom nechali tu práci nedokončenou," uvedl Babiš po jednání.

Tvrdý postup zastával především ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který sám původně kvůli policejní reformě hrozil rezignací (nakonec ministerské křeslo opustit nechce). Emoce naopak mírnil Martin Komárek nebo ministr obrany Martin Stropnický.

"Když se nenecháme vyprovokovat a jednáme racionálně, je nám podsouvána prohra. Pokud bychom principiálně odešli z koalice, mluvilo by se o hysterii. Počkáme, až se premiér vrátí z Číny," odpověděl Stropnický na otázku, jestli vítězství "umírněných" vnímá jako prohru ve sporu s ministrem vnitra.

Neprošel ani Babišův nápad, aby strana koaliční smlouvu sice vypověděla, ale zároveň zůstala ve vládě. "Podle mě by to vláda nevydržela. Debata to byla extrémní, rozhodnutí bylo životně důležité," dodává Komárek.

Podle hlasů blízkých jednání hrálo roli i to, že v boji proti Chovancovi nakonec zůstali členové ANO sami. Politici KDU-ČSL, kteří na začátku sporu zastávali stejné pozice jako ANO, začali v průběhu středy pomalu couvat. Stáhl se i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který se spokojil s tím, že policejní prezident do reformy zapracuje jeho připomínky.

Navíc ve středu vzkázal bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, kterého se Babiš zastával, že si odchod od policie ještě rozmyslí. ANO kromě toho čekalo větší veřejnou podporu od prezidenta Miloše Zemana, který se ale rozhodl sehrát spíše roli mediátora.

A zvažovala se i "konspirační" teorie, že vyštvat ANO z vlády je přesně to, co sociální demokraté chtějí, jelikož už mají domluvenou podporu pro menšinovou vládu u opozice. "Připadalo nám, jako by nás k tomu vlastně chtěli vyprovokovat," dodává Komárek.

 

Právě se děje

Další zprávy