Důvěru vládě neslibuju, řekla online vyhozená Jakubková

Domácí Domácí
9. 3. 2009 14:10
Hostem Aktuálně.cz byla vyhozená poslankyně Strany zelených
Věra Jakubková
Věra Jakubková | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová nejsou od nedělního večera členkami Strany zelených.

Republiková rada nejmenší parlamentní strany je vyloučila, protože partaj údajně svým chováním opakovaně poškozovaly.

Kromě nich dostali vyhazov i někdejší ministryně školství Dana Kuchtová a Martin Čáslavka.

Vedení strany se nelíbila tzv. Demokratická výzva, vnitrostranická frakce, která kritizovala předsedu Martina Bursíka a další vrcholné členy SZ.

Křehká koaliční většina, založená na několika přeběhlících z opozice, tak dostala další povážlivou trhlinu.

"Zelení byli pro mě alternativou, nemohu mlčet k tomu, že podvádí své voliče," vysvětlila v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz svůj postoj. "Nepoškozuji pověst SZ, ale kritizuji výsledky práce a postupy Martina Bursíka."

Ačkoliv už není zelenou poslankyní, ve sněmovně své názory měnit nehodlá. "Jsem připravena pokračovat v hledání podpory pro zelené priority, například pro zákaz jízdy kamionů v pátek a o víkendech, jsem připravena bránit tunelování českého zdravotnictví a ukvapeným privatizacím," naznačila své další plány.

Může s ní vláda Mirka Topolánka počítat, nebo se přikloní na stranu opozičních stran? "Nedala jsem vládě bianco šek na důvěru. Dala jsem jí důvěru, protože slíbila, že bude plnit programové prohlášení vlády. Je na vládě, jak se ke svým slibům a závazkům postaví," řekla čtenářům.

Další odpovědi Věry Jakubkové si můžete přečíst zde:

Odpovězeno: 09. 03. | 13:06Autor: rex10

Otázka: Vazena pani Jakoubkova,
opravdu si myslite, ze do politickeho zivota patri prani spinaveho pradla na verejnosti, hloupe utoky, nesmyslna prohlaseni a negace prace SZ i klubu SZ v Parlamentu?
(aby jste to spatne nepochopila - myslim tim vystupovani vaseho tri O.Z., V. J. a D. K.).

Věra Jakubková: Dobrý den,
mrzí mě, že zmiňujete jen ty negativní projevy politiky zelených. Jde o názorové střety, stejné jako v jiných stranách. Média bohužel vždy více zajímá konflikt než to, co mu předcházel anebo co bude následovat.Zelení byli pro mě alternativou,nemohu mlčet k tomu, že podvádí své voliče. Nepoškozuji pověst SZ ale kritizuji výsledky práce a postupy M.Bursíka.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:11Autor: Meňo

Otázka: ZELENÍ jsou všude v politickém spektru "vlevo" jako bouřliváci, radikálové, nositelé nových myšlenek. Jen v ČR jsou "pravicově konzervativní". Můžete tenhle paradox, tuhlel anomálii vysvětlit ? Díky.

Věra Jakubková: Dobrý den, máte pravdu, ale já si dovolím povytáhnout ze smetiště dějin to, s čím šli zelení do voleb, že životní prostředí není vlevo ani vpravo. Dnešní problémy jsou bohužel způsobeny tím, že Zelení ve vládě nepní program a podle mě by z vlády měli odejít, nejsou-li schopni jeho plnění zajistit a ne držet se svých vládních židlí za každou cenu.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:14Autor: mad

Otázka: budete hlasovat pro vysloveni neduvery teto vlade? nerikejte, ze ten dobytek okolo topolanka, langera, kalouska a bursika ma vasi duveru!

Věra Jakubková: Nedala jsem vládě bianco šek na důvěru. Dala jsem jí důvěru, protože slíbila, že bude plnit programové prohlášení vlády. Je na vládě, jak se ke svým slibům a závazkům postaví. Mějte dobrý den.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:17Autor: Martin Z.

Otázka: Dobrý den. Budu stručný - chtěl bych Vám vyjádřit podporu. Jaké jsou Vaše další plány?

Věra Jakubková: Děkuji :-), jsem připravena pokračovat v hledání podpory pro zelené priority, například pro zákaz jízdy kamionů v pátek a o víkendech, jsem připravena bránit tunelování českého zdravotnictví a ukvapeným privatizacím. Času už moc nezbývá, každopádně bych si přála, abych se za svou práci nemusela stydět.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:20Autor: Pepan

Otázka: Dobrý den, paní Jakubková, jaký je váš pocit,když jako poslankyně teď již nezávislá bude mít možnost mávat a vydírat už takto nefunkční vládu pro každou maličkost.Asi Jirka Paroubek to vítá a ve vás vidí svůj předvoj.Jeho politika taky není často nic konstruktivního,ale dá se nazvat prostě vydírání.Taky nechá

Věra Jakubková: Dobrý den Pepane! Nezávislost Vám nemůže nikdo dát, tu buď máte nebo ne. Vládu jsem nikdy nevydírala. Vždy jsem jednala a docházela s partnery k dohodám. Já své slovo vždy splnila.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:23Autor: vojnov

Otázka: Paní Jakubková, máte pocit, že založení nové strany má budoucnost? Nebylo by vhodnější vytvořit zelené křídlo v nějaké demokratické straně?

Věra Jakubková: Dobrý den, děkuji za dotaz. Založení nové strany je legitimní krok. Já se na něm však nepodílím. Je stejně legitimní, jako snažit se obrodit současnou Stranu zelených anebo vytvářet frakce v jiných politických stranách. Zeleným však nešlo jen o ochranu přírody, staví také na posilování míru ve světě, sociálních otázkách a původně chtěla měnit politickou kulturu, bojovat proti korupci. Osobně dávám přednost zachování současné SZ.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:28Autor: Vojtěch Bialek

Otázka: Dobrý den paní Jakubková, domnívám, že ekologie by měla být jednou z našich každodenních priorit. Osobně nevidím do sporů skupina "Bursík" versus skupina "Demokratická výzva" čili nemohu posoudit, kdo má pravdu. Myslítě, že tyto spory mohou nějak pomoci ekologii?

Věra Jakubková: Dobrý den, spory jsou názorové, týkají se právě prosazování zelených priorit. M.Bursík se snaží zmenšit sílu svých oponentů, když o nich hovoří jako o osobních. Média bohužel neinformují vždy správně. Vážím si svého života a nevěnovala bych jej žabomyším válkám. Jde o to, nezklamat důvěru lidí, kteří u zelených hledali alternativu. Nelze vydávat usnesení bvlády za prosazené cíle, věci neplatí, dokud je Sněmovna neschválí anebo exekutiva nerealizuje. Zatím má Butrsík rozsáhlý seznam svých i vládních slibů, ale skutek utek. Nechci být pod tímto podepsaná.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:31Autor: Tereza

Otázka: Stranu zelených jsem volil, ale nyní bohužel už nemohu. Až se zbavíte Bursíka a jeho nejbližších, tak se k Vám vrátím.

Věra Jakubková: Dobrý den Terezo, takových vzkazů dostávám hodně anejen po včerejšku. I já jsem velmi zklamána ze způsobů a výsledků zelených v nejvyšších patrech politiky.
Ale ještě není pozdě, ve straně zelených je opravdu hodně lidí, kteří žádají návrat k zelenému programu. Podporovala jsem je a budu je podporovat i nadále. Věřím, že nakonec budou úspěšní.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:34Autor: neo

Otázka: proč se ptát? vždyť důvod je jasný..... ještěže nejsou nějaké ty kvóty na počet žen v politice... to by bylo za chvilu prázdno

Věra Jakubková: Dobrý den, stále jsem přesvědčena, že ženy do politiky patří. Ze své osobní zkušenosti vím, že často dokážou upřednostnit prosazení dobré věci před osobním prospěchem. V politice bohužel schází výrazné, charismatické osobnosti a to je věc nás všech - občanů, voličů.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:36Autor: Bystrouška

Otázka: Martin Bursík říká, že Vás je málo? Kolik Vás tedy je?

Věra Jakubková: Dobrý den, dnes se k demokratické výzvě hlásí asi 140 členů. Dopis Výzvu předsednictvu, která předcházela vzniku frakce podpořilo 335 členek a členů. SZ má v současné době kolem 2 tis. členů, z toho aktivní cca polovinu. Frakce vznikla nedávno (před měsícem) a v posledních dnech zaznamenává stále větší zájem o členství.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:38Autor: eM

Otázka: Při "kolaboraci" s ODS jste měli šanci prosadit aspoň zlomek zeleného programu. Teď když jste se svými kolegy ze SZ udělala nedůvěryhodnou stranu se budete prosazovat pouze přivazováním ke stromům a lezením na komíny elektráren. Nemrzí vás vaše politická krátkozrakost?

Věra Jakubková: Dobrý den, zatím bohužel nevidím, že by se zeleným toho dařilo mnoho prosadit. A když, tak jsme k tomu společně s O.Zubovou přispěly. Požaduji zásadní změnu ve fungování koalice, v opačném případě je lepší odejít do opozice a nepodílet se na podvodu na voličích.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:41Autor: Vide

Otázka: Hezky den. Co jste prosim udelala pro to, aby SZ vypadala jako strana jednotna. Prece vite, ze co cesky volic nepromiji je rozhadanost.
Dekuji

Věra Jakubková: Dobrý den, žádný volič především nepromíjí lež a podvod. Sjednotit SZ lez jedině spoluprací obou názorových proudů ve straně, ne snahou M.Bursíka nepohodlené lidi vymazat ze strany i politiky. Jeho kroky jsou bohužel neúčinné, protože nikoho z vyloučených nezbavil vlivu na SZ a jen ještě více rozevřel propast mezi straníky. Mrzí mě, že se u zelených ví jen o hádkách, občas se nám podaří i něco vyjednat - například ve zdravotnictví, v zahraniční politice i dopravě.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:43Autor: Martin Hába

Otázka: Dobrý den paní magistro, jen Vám chci popřát vše dobré. Stejně si budete lustrovat otázky, na které odpovíte, stejně jako včera na TN.cz. I z toho je poznat Vaše morálka.

Věra Jakubková: Dobrý den, zřejmě jste si mě spletl. Včera jsem nebyla na TN.cz, ale cestovala vlakem do Ostravy. Otázky si nevybírám sama, přáním redakce je, abych odpověděla na co nejširří paletu dotazů ve velice krátkém čase.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:45Autor: Copris

Otázka: Milá paní Jakubková, co budete dělat až Vám vyprší mandát poslankyně?

Věra Jakubková: Dobrý den,
ještě nevím co budu dělat, ale docela se na to těším. Zřejmě se budu věnovat lidem nebo přírodě, budu hledat smysluplnou náplň života.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:48Autor: brk

Otázka: Ale ale, dozorčí rada Státního fondu dopravní infrastruktury pak kdo je tady nenazranej.



Věra Jakubková: Dobrý den, byla jsem Sněmovnou zvolena do 5 členné rady SFDI. Za tuto práci pobírám odměnu (čistého cca 7.000 Kč za jedno zasedání). Veškeré takto mně vyplacené peníze odevzdávám do nadačního fondu Via Vitae, kde jsou z nich podporovány aktivity zlepšující kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji (kde je nejhoší v celé Evropě)

Odpovězeno: 09. 03. | 13:50Autor: Standa

Otázka: Zdravím, a chtěl jsem se zeptat na financování strany. Jestli se spíše nenarazilo na odpor sponzorů.

Věra Jakubková: Dobrý den, omlouvám se, ale nerozumím otázce. O financování SZ nevím bohužel nic, neboť to si vyhradil do své kompetence M.Bursík a informace nejsou veřejné.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:52Autor: Petr

Otázka: Paní Jakubková, nemyslíte si, že většina Vašich minulých rozhodnutí, kterými Jste trošku držela vládu pod krkem byla založena na emocích? Pro mě to je jasné gesto toho, že ženy ve vrcholné politice nemají místo.

Věra Jakubková: Dobrý den, nikdy jsem nedržela vládu pod krkem. Nevím, která rozhodnutí máte na mysli - pokud nepodporu rozpočtu v roce 2007, ani dnes bych neudělala jinak. Nemohu podpořit plýtvání desítkami miliard v dopravě, když tyto peníze schází ve zdravotnictví, kultuře nebo ve školství.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:55Autor: Herodes

Otázka: Mýlím se moc, když se domnívám, že Zelení svým totálním energetickým negativismem (jádro ne, uhlí ne, větrníky ne...) jsou vědomým agentem či zneužitým hlupákem ve službách ČEZu, kterému pomáhají vytvářet nedostatek energie a tím zvyšovat její ceny, tedy i bezpracné zisky managementu ČEZu?

Věra Jakubková: Dobrý den,
myslím, že se mýlíte a to především v tom, co si myslíte o zelených. Zelení upřednostńují před uhelnou a jadernou energetikou obnovitelné zdroje energie, zvýšení účinosti technologií a diverzifikaci energetických zdrojů. Zelení jsou zodpovědní k lidem i prostředí.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:59Autor: karel

Otázka: dobrý den , máte na to ,co chcete bránit alespoň vlastní názor ? Vždyť "zelené" priority jsou vesměs nesmyslné demagogie. Je skutečně super. když zelení řeší zdravotnictví dopravu atd. Zaplaťpánbůh za to že se snad do příštích voleb rozpadnete a bude od vás pokoj.

Věra Jakubková: Dobrý den, respektuji Váš názor a Vás prosím o totéž. Voličská základna SZ se pohybuje v ČR do 10 % a i z toho je jasné, že neoslovuje svým programeme většinu občanů. Na rozdíl od Vás, já věřím ve sjednocení zelených a úspěch ve volbách, tím neříkám, že to budou ty nejbližší. Nicméně si myslím, že SZ do palety parlamentních stran patří.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:04Autor: Miloslav

Otázka: Dobrý den, vážím si Vaší solidnosti a statečnosti. Nenechte se zastrašovat ani urážet. Odhaduji, že i v dalších volbách bude SZ, bohužel, volit mít málo občanů. M. Bursík zradil sebe, SZ a občany České republiky podporou cizí vojenské základny - tedy podporou amer.voj.radaru v ČR. Jaké máte záliby?

Věra Jakubková: Dobrý den, děkuji za podporu, moc si ji vážím. Těší mě, že lidé neztrácí důvěru v to, že politika jde dělat i jinak. Zelení si zaslouží, dostat ještě šanci. K zálibám, ráda chodím (pěšky) a dívám se okolo, jezdím na kole, na kánoi, čtu, opatruji květiny,...
Vážení čtenáři, děkuji za vaše dotazy, omlouvám se těm, na něž se nedostalo, ve vymezeném čase jich opravdu více nešlo zodpovědět. Přeji vám pohodové dny i lidi. Věra Jakubková

 

Právě se děje

Další zprávy