Důvěra v prezidenta poklesla o deset procent

vk
24. 10. 2007 17:15
Stále ale je nejdůvěryhodnější státní institucí
Hlava státu je stále nejdůvěryhodnější státní institucí, i její důvěra však klesá
Hlava státu je stále nejdůvěryhodnější státní institucí, i její důvěra však klesá | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Funkce prezidenta patří dlouhodobě k těm, kterým lidé nejvíce důvěřují. Potvrdil to výzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Dvě třetiny obyvatel důvěřují svému prezidentovi.

Přestože se funkce prezidenta drží mezi ostatními státními institucemi na vrcholu, zaznamenala i důvěra v hlavu státu pokles. Oproti lednu věří prezidentovi o 10 procent obyvatel méně.

Čtěte více: Klaus u lidí ztratil. Podobně jako za vládní krize

Největší podporu má prezident tradičně v mladších lidech a voličích ODS, nejméně jsou s ním spokojeni důchodci a voliči KSČM a ČSSD.

Nízká důvěra ve vládu a Parlament, vysoká v obecní zastupitelstva

Třetina obyvatel vyslovila svou důvěru vládě premiéra Topolánka. Nízkou důvěru obyvatel si vysloužily také obě komory Parlamentu. Poslanecké sněmovně v současnosti důvěřuje 25 procent občanů, Senátu 27 procent. Podobně nízkou podporu si drží již od roku 2006.

Čechové poměrně hodně věří svým regionálním reprezentantům. Krajským zastupitelstvům vyjádřila důvěru bezmála polovina oslovených (45 %), téměř dvě třetiny (61 %) důvěřují svému obecnímu zastupitelstvu.

V průzkumu byli respondenti dotazováni i na spokojenost se současnou politickou situací. Přestože nespokojenost zůstává poměrně hodně vysoká (51%), dlouhodobě spíše klesá. Na začátku roku 2007 nebylo spokojeno téměř dvě třetiny obyvatel, v dubnu roku 2005 dokonce 75% lidí.

Dotazování proběhlo v prvním říjnovém týdnu. Celkem se průzkumu zůčastnilo 1038 respondentů starších 15 let.

Čtěte také: Klaus si důvěru lidí drží, Topolánek ztratil 7 procent

 

Právě se děje

Další zprávy