Důvěra v prezidenta po propadu roste. Nejhůř dopadla sněmovna, nejlíp starostové

ČTK ČTK
6. 6. 2018 16:18
Obecní zastupitelstvům a starostům věří 63 procent dotázaných, což je podobné jako v předchozích měsících.
Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.
Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. | Foto: ČTK

Praha - Důvěra v prezidenta Miloše Zemana po dvouměsíčním poklesu v květnu mírně vzrostla. Věří mu 51 procent lidí. Je to o dva procentní body více než v dubnu, ale o pět méně než v únoru. Nejhůře z ústavních institucí dopadla sněmovna, naopak nejlépe na tom jsou obecní zastupitelstva a starostové. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Obecní zastupitelstvům a starostům věří 63 procent dotázaných, což je podobné jako v předchozích měsících. Důvěra v krajská zastupitelstva mírně stoupla na 45 procent, hejtmani jsou na 41 procentech. Vládě v demisi důvěřuje třetina veřejnosti, Senátu 29 procent lidí a sněmovně 28 procent.

"V meziročním srovnání oproti květnu 2017, kdy v důsledku tehdejší vládní krize propadla důvěra zejména v případě vlády, prezidenta a Poslanecké sněmovny, je právě u těchto tří institucí aktuální hodnocení zřetelně lepší," uvedli statistici. Loni v květnu byla důvěra v prezidenta na 41 procentech, u vlády na 23 procentech a sněmovně tehdy věřilo 21 procent Čechů.

Důvěra prezidentovi roste s narůstající spokojeností se současnou politickou situací, s posunem po škále politické orientace od pravice k levici a rovněž se stoupajícím věkem. Naopak pokles důvěry je statisticky významně propojený se zvyšujícím se stupněm dokončeného vzdělání.

U krajských a obecních zastupitelstev, hejtmanů a starostů roste důvěra spolu hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti a ekonomické situace v Česku, se spokojeností s politickou situací, spokojeností s vlastním životem a s důvěrou jiným zkoumaným institucím. V případě obecních zastupitelstev a starostů má ještě vliv i velikost obce, když platí, že v menších obcích bývá důvěra v tyto instituce vyšší.

Se současnou politickou situací v Česku je spokojeno 15 procent lidí, o dva procentní body více než v dubnu. Nespokojených je 52 procent Čechů, což je meziměsíčních pokles o pět procentních bodů. Odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" pak zvolilo 30 procent dotázaných.

Průzkum se uskutečnil od 12. do 24. května a zúčastnilo se ho 1008 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy