Duely voleb se rýsují, Topolánek vykročil na jih Moravy

Jiří Kropáček Simona Holecová, Jiří Kropáček
16. 6. 2009 12:55
Uvnitř: Grafika. Podívejte se, kdo se komu postaví v jednotlivých krajích
David Rath. Tentokrát jedničkou nebude
David Rath. Tentokrát jedničkou nebude | Foto: Ondřej Besperát

Praha - I když do podzimních předčasných voleb zbývají ještě čtyři měsíce, strany už pomalu připravují nasazení lídrů pro duely o jednotlivé kraje.

ODS v pondělí v noci odtajnila, kam "nasadí" s číslem jedna předsedu strany Mirka Topolánka. Výkonná rada pro něj nakonec vybrala jeden z nejhustěji osídlených regionů republiky - Jihomoravský kraj.

ČSSD už mu konkurenci zvolila dříve: Topolánkovi se má postavit nejoblíbenější tvář sociálních demokratů (alespoň dle průzkumů veřejného mínění), stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté zatím ještě jména všech lídrů neoznámili. Na druhou stranu - stranické sekretariáty už mají své favority a z nich lze dnes sestavit alespoň v některých regionech přehled, jak budou předvolební souboje obsazeny.

Z těchto informací je nejzajímavější asi ta, že ve středních Čechách se nebude opakovat duel z krajských voleb. Lídra ODS Petra Bendla by tentokrát měl vyzvat ne David Rath, ale místopředseda sociálních demokratů Milan Urban.

Rath by měl být podle informací ze sociální demokracie na kandidátce mužem číslo 2.

Velký souboj se čeká také v Ústeckém kraji, kde Jiří Paroubek vyzývá stejně jako před čtyřmi lety Petra Gandaloviče, Ivan Langer v Olomouckém kraji půjde proti šéfovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Projděte si grafiku a podívejte se, jak strany vybírají lídry.

Pozn: V ostatních parlamentních stranách (lidovci, zelení, komunisté) se teprve rozbíhají stranické plenárky, z nichž jedničky pro kraje vzejdou. Do grafického přehledu je doplníme, jakmile budou jména známá.

 

Právě se děje

Další zprávy