Dryml: Vyloučení ze SPOZ bylo nedemokratické

Domácí Domácí
Aktualizováno 27. 9. 2013 18:05
Další vyloučený Oto Salač zvažuje podání žaloby na stranu
Vladimír Dryml.
Vladimír Dryml. | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi a místopředsedovi Strany práv občanů - Zemanovců Martinu Nejedlému se prý nelíbilo, když senátor Vladimír Dryml chodil konzultovat s prezidentem Milošem Zeman. Dryml, který byl z SPOZ vyloučen, to v pátek řekl novinářům. Svou bývalou stranu kritizoval za nedemokratičnost.

"Do určité doby jsme s panem prezidentem konzultovali některé věci. K nelibosti pánů Mynáře, Nejedlého a možná i pana (ředitele bezpečnostní odboru Hradu Jana) Fulíka," řekl Dryml. "Ale od určité doby došlo k přerušení kontaktu klubu, nejen mé osoby, ale i klubu, s Hradem. A je otázka, komu to vyhovuje," uvedl Dryml.

Kvůli nedostatečným konzultacím politických témat podle něj možná nebyli schváleni někteří prezidentovi kandidáti na Ústavní soudce. "Pan Mynář je i politický šéf, takže si uvědomme, kdo nese tu zodpovědnost," dodal Dryml.

Dryml: Za vším jsou účelové pomluvy šejdířů

O Nejedlém se v zákulisí hovoří jako o jednom z nejvlivnějších mužů SPOZ. Právě on s bývalým šéfem strany Mynářem prý mají mít zodpovědnost za směřování strany i výslednou podobu kandidátních listin do předčasných voleb, kvůli které ve straně nyní panují spory. "Já se domnívám, že i to, co se nyní děje ve SPOZ, je především otázka poruchy komunikace a účelových pomluv některých šejdířů," uvedl Dryml.

Vyloučený člen SPOZ Vladimír Dryml považuje rozhodnutí hradeckého krajského výboru za nedemokratické. Další vyloučený Otto Salač zvažuje podání žaloby na způsob, jakým vyloučení proběhlo.

"Není to jen o vyloučení nějakého senátora Drymla, ale jde o vyloučení dalších členů. Jde o jasný vzkaz vedení - Buď mě budeš poslouchat, nebo tě vyloučíme," komentuje chování královéhradeckého vedení strany senátor a dodává.

Podle Drymla bylo o jeho konci ve straně rozhodnuto již v neděli. "Byl jsem vyloučen již v neděli, a to tím, že jsem nebyl přizván k výjezdnímu zasedání ve Vrchlabí. Já jsem se o svém vyloučení dozvěděl teprve dnes od novinářů," uvedl na brífinku.

Hradecký krajský výbor SPOZ vyloučil ze strany senátora Vladimíra Drymla. Kromě něj pak zbavil členství i Ottu Salače z Jaroměře a Františka Ludvigha z Náchodu.

Současně byl vyškrtnut z kandidátky pro předčasné volby Milan Rydval, který kandidoval na šestnáctém místě. "Uvažuji o správní žalobě na vyškrnutí z kandidátky a žalobě na neplatnost celé kandidátní listiny," řekl Rydval Aktuálně.cz s tím, že způsob, jak kandidátka vznikala podle něj odporuje stanovám.

Dryml: To Zeman mě požádal, abych vstoupil do SPOZu

"Rád bych uvedl, že to byl to Miloš Zeman, kdo mě požádal, abych vstoupil do SPOZu. Bylo to jeho výslovné přání a já tento požadavek splnil, protože si ho velmi vážím. Prezident Zeman je totiž bytostný demokrat a hodně se divím, že ještě nezasáhl proti tomu, co se ve SPOZu děje," řekl Dryml.

Zeman ale takové řešení odmítá. "Právě proto, že jsem jen čestný předseda, nebudu zasahovat do interních záležitostí strany," vysvětlil na tiskové konferenci po návštěvě Jihomoravského kraje.

Dryml dále uvedl, že za lidmi má být vidět práce. Podle něj ale stranu nyní ovládají "rychlokvašky, které SPOZ berou jako výtah k moci".

"Na to senátor Dryml není stavěný, nenechá se zastrašovat nějakými klarinetisty," nešetřil senátor ostrými výrazy.

Matějka: Dryml napadal své kolegy

Drymla podle předsedy krajského výboru Miroslava Matějky vyloučili kvůli chování na krajské konferenci 15. září, kdy senátor údajně slovně i fyzicky napadal její účastníky a organizátory.

Například Matějku měl Dryml v potyčce chytit za kravatu a později sám v prohlášení uvedl, že by Matějka "zasloužil pár facek, aby se konečně probral".

Dryml podle Matějky také není schopen týmové práce, zpochybňuje vedení SPOZ a s despektem se prý vyjadřuje ke krokům prezidenta Miloše Zemana.

Salač a Ludvigh se podle Matějky na krajské konferenci nechali Drymlem "strhnout k destrukci".

"Porušovali programové priority strany, napadali své kolegy," řekl Matějka.

Salač ale tvrdí, že jeho vyloučení souvisí s kritikou průběhu krajské konference SPOZ v Královéhradeckém kraji. Proti vyloučení se chce odvolat a zvažuje i podání žaloby.

"Ne Dryml rozvrací SPOZ, ale jsou to především pánové Matějka a Podal a možná i někteří představitelé SPOZu na celostátní úrovni, kteří přispívají k tomu, že se SPOZ nachází ve svízelné situaci," uvedl Dryml.

Dryml Matějku už dříve obviňoval z takzvaného velrybářství při náboru straníků. Stranu v kraji prý Matějka podle něj rozložil. Stěžoval si také na údajně nedemokratické prostředí ve SPOZ a kritizoval i způsob dosazení zpěváka Daniela Hůlky za lídra kandidátky SPOZ v hradeckém kraji.

"Pan Hůlka je možná dobrý hudebník, ale obávám se, že politikou a tím, co by měl prosazovat ve sněmovně, je chlapec nepolíbený," dodal Dryml ke kandidatuře Hůlky s tím, že mu ale děkuje za podporu prezidenta.

Dryml byl zvolen senátorem v roce 2008 ještě jako člen ČSSD. Hradecká SPOZ ale už před vyloučením uvedla, že Drymla nahradí na pozici senátorského kandidáta ve volbách v příštím roce ředitel fakultní nemocnice v Hradci Roman Prymula.

 

Právě se děje

Další zprávy