Druhým pokusem o vládu dáme koalici šach, plánuje Tejc

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 7. 2013 20:23
Předseda poslanců ČSSD tvrdí, že by ČSSD při sestavování vlády představila svůj program
Jeroným Tejc
Jeroným Tejc | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Proč ČSSD změnila postoj, říká si o druhý pokus o sestavení vlády a proč zní z nitra sociální demokracie odlišné názory na některé věci?

Podle předsedy poslanců za ČSSD Jeronýma Tejce je plán sociální demokracie následující: dál přesvědčovat hlavně TOP 09, aby kývla na předčasné volby a ve druhém pokusu si říct o vládu.

A to hned ze dvou důvodů: zhatit tak naději dosavadní vládní koalice na návrat k moci a "představit tak program ČSSD", tedy vytvořit si jakýsi předstřel k následujícím volbám.

"Ale prvním cílem je rozpuštění sněmovny a snaha přesvědčit TOP 09, že než to trápení do konce volebního období, jsou lepší volby," říká Tejc v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

I Jeroným Tejc ale připouští, že variant a neznámých je v následující partii příliš mnoho.

Aktuálně.cz: Proč se teď hlásíte k případnému druhému pokusu o sestavení vlády, když jste předtím říkali, že na současném půdorysu sněmovny to nejde?

Jeroným Tejc: Ke změně názoru nás nutí změna postoje TOP 09, která nejdříve říkala, že bude-li úřednická vláda, hlasujeme pro rozpuštění sněmovny, nyní říká, že ne.

A druhá věc je, že pokud nebude rozpuštěna sněmovna a nebude vyslovena důvěra vládě pana Rusnoka, pak by se nepochybně chtěla vládní koalice ujmout zpátky vlády...

A.cz: Počítá s tím...

A my hledáme cestu, jak tomu zabránit. A jednou z nich je, že by druhý pokus využila vítězná strana z voleb 2010. Třeba by tím, že by nebyla jmenována Miroslava Němcová a vládní koalice by musela čekat na třetí pokus (koneckonců je otázka, zda by v té době ještě měla sto jedna hlasů), byla ochotna jedna z vládních stran uvažovat o rozpuštění sněmovny, byť v pozdějším termínu.

A.cz: Připouštíte ale, že to může ČSSD poškodit, pokud jí sestavená vláda nedostane důvěru poslanců?

To si netroufám odhadovat. Jsem přesvědčen, že recepty, které bychom přinášeli, by byly pro většinu lidí přijatelnější, než jsou recepty pravicové koalice.

A.cz: Ano, ale mluvíme o důvěře ve sněmovně...

Je evidentní, že žádná vláda - levicová, pravicová, úřednická - nebude mít jednoduchou pozici do konce volebního období, nebude se moci opřít o jasnou většinu pro všechny své programové priority.

To ale neznamená, že bychom nechtěli představit náš program a snažit se nastavit rozpočet podle našich představ.

A.cz: Troufnete si odhadnout, zda druhý pokus bude patřit ČSSD, Miroslavě Němcové nebo opět Jiřímu Rusnokovi nebo jinému úřednickému premiérovi?

V kontextu toho, co se odehrálo, si nedovedu příliš představit, že by Miloš Zeman pověřil Miroslavu Němcovou, když tak neučinil na první pokus. Dovedu si představit pověření sociální demokracie a dovedu si představit i nějaké pokračování úřednické vlády.

A.cz: Kdyby i druhý pokus byl úřednický premiér, uvažovali byste jako ČSSD o jeho podpoře?

Je to tak daleko, že by nemělo smysl ani předpovídat možné postoje, ani se nad tím vážně zamýšlet, protože variant a neznámých je poměrně hodně. Nebylo by prozíravé říkat, jak bychom se zachovali, kdyby... Tím bychom jen oslabovali naši vyjednávací pozici.

A.cz: A kdyby druhý pokus byla ČSSD, jste si jist, že by to byl Bohuslav Sobotka?

Bohuslav Sobotka je předsedou strany, na sjezdu získal silný mandát. Logicky bychom usilovali o to, aby oním předsedou vlády byl tedy on.

A.cz: Ptám se proto, že v ČSSD teď zní různé hlasy. Slyšeli jsme to i v případě členů ČSSD, kteří se chystají vstoupit do Rusnokovy vlády...

Toto téma je v sociální demokracii asi na padesátém místě. Určitě to zajímá média, ale v ČSSD to nikdo příliš neřeší. Ano, můžeme mít různé názory na to, zda to je více nebo méně vhodné, ale nemyslím, že bychom se na tomto tématu zásadně tříštili.

A.cz: Jenže: nedochází skutečně k tomu, že Miloš Zeman už tříští ČSSD nejen na tomto tématu?

Toho bych se úplně neobával. Účastním se jednání grémia i schůzek mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem a dalšími místopředsedy. A jasně zaznívá, že názory jsou z devadesáti devíti procent shodné. A ani jednou jsem nezaznamenal, že by se tvořily frakce.

 

Právě se děje

Další zprávy