Druhý pilíř důchodové reformy narazil, výbor je proti

ČTK ČTK
8. 8. 2012 11:39
Senátní hospodářský výbor doporučil Senátu, aby návrh zákona zamítl
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátní hospodářský výbor ve středu doporučil Senátu zamítnout vládní návrh zákona, který umožní od příštího roku zavést reformní druhý pilíř důchodového systému.

Norma je v podstatě technickým dokončením reformy penzí, která už byla schválena. Příští týden o ní bude rozhodovat celý Senát na své srpnové schůzi.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech.

Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění.

Návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu.

Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez tohoto návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič ve středu upozornil členy výboru, že pokud by Parlament tento zákon nepřijal, nebylo by možné plnit některá práva a povinnosti vyplývající z druhého pilíře a hrozily by soudní spory o náhradu škody.

"Mělo by být v zájmu státotvorně uvažujícího občana, zákonodárce, tomuto stavu zamezit," podotkl. Zamítnutí nakonec podpořilo všech pět přítomných senátorů za ČSSD.

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Penzijní připojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy