Druhý muž VV Škárka: Ať je Bárta předsedou strany

Kateřina Eliášová
23. 3. 2011 7:38
Poslanci Věcí veřejných kritizují autoritativního Bártu, chtějí větší slovo
Jaroslav Škárka zvažuje odchod z klubu Věcí veřejných
Jaroslav Škárka zvažuje odchod z klubu Věcí veřejných | Foto: Martina Machová

Praha - Ministr Vít Bárta (VV) by se měl stát předsedou Věcí veřejných, myslí si někteří poslanci nejmenší koaliční strany.

Třeba výkonný místopředseda strany Jaroslav Škárka (VV) míní, že se Bárta chová příliš autoritativně a přebírá kompetence, které náleží předsedovi strany Radku Johnovi (VV).

"Vít Bárta by měl přijmout zodpovědnost a stát se předsedou Věcí veřejných. Protože tu stranu povede jako faktický vůdce," řekl Aktuálně.cz.

Škárka teď zvažuje odchod z klubu, nelíbí se mu, jak se Věci veřejné chovají ke koaličním partnerům a že podle něj míří příliš doleva.

"Velmi často se chováme jako zlobivé dítě, které si chce něco vydupat bez ohledu na to, co bylo domluveno," přiznal Škárka.

Aktuálně.cz: Vy chcete opustit klub Věcí veřejných, proč?

Dovedu si představit, že za určitých okolností z klubu vystoupím. Pokud by se například Věci veřejné nasměrovaly do levicové politiky a rétoriky, pokud budou VV hrát roli trojského koně v rámci koalice a pokud nejednoznačnost a netransparentnost vedení strany zůstane i po naší květnové konferenci a my dál nebudeme čitelní.

A.cz: S tímto názorem nejste ve straně osamocen. V podobném duchu se vyjádřila třeba už i šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí. Hrozí rozštěpení klubu?

Nechtěl bych mluvit přímo o rozštěpení klubu. Na druhou stranu události posledních dní a hektičnost při schvalování reforem vede k tomu, že někteří kolegové nejsou úplně spokojeni.

A.cz: Můžete být konkrétní?

Podle mě je problém, že se Věci veřejné často v koalici chovají jako opozice. Mrzí mě, že pokud se koalice na něčem dohodne, tak za týden někdo vystoupí a řekne, že je to jinak. My si teď nemůžeme dovolit vystupovat nejednotně. Podepsali jsme koaliční dohodu a velmi často se chováme jako zlobivé dítě, které si chce něco vydupat bez ohledu na to, co bylo domluveno.

A.cz: To je narážka třeba na Víta Bártu a jeho změnu postoje po rozhovoru s Václavem Klausem? Přece jste jako strana poté měnili názor jak na parametry důchodové reformy, tak změny v DPH.

Jednou se už uzavřela koaliční dohoda a já jsem předpokládal, že bude platit. To, že potom došlo k nějaké změně, byť podle mě k lepšímu, ještě neznamená, že se neměla původní dohoda dodržet.

A.cz: Vy jste nevěděli, že vaši vyjednavači jdou na koaliční jednání se změnou postoje?

Já jsem se o tom, že se bude znovu jednat o DPH, dozvěděl z médií.

A.cz: Souvisí ta nálada v klubu s dopisem místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové, která kritizovala "totalitní" praktiky ve straně a autoritativní chování Víta Bárty?

Vít Bárta je zvyklý vést velkou firmu a představuje si, že je takto možné vést i stranu. Je to jeden z důvodů, proč si myslím, že by měl přijmout zodpovědnost a stát se předsedou Věcí veřejných. Protože tu stranu povede jako faktický vůdce.

A.cz: Radek John je špatný předseda?

Radek John není špatný předseda, díky němu jsme se dostali do parlamentu. Ale osobnost Víta Bárty je poměrně silná, má v povaze vést. Nemyslím si však, že by Radek nadále nemohl být předsedou.

 

Právě se děje

Další zprávy