Drtivá porážka Klause, soud rozcupoval jeho argumenty

Tomáš Fránek
3. 11. 2009 11:35
Ústavní soud po týdnu rozhodl o stížnosti na Lisabonskou smlouvu
Foto: Jan Langer

Brno - Lisabonská smlouva je jako celek i v bodech, které napadli senátoři, v pořádku. Není protiústavní. Rozhodl tak dnes Ústavní soud.

Rozhodnutí ústavních soudců je jednomyslné, pro hlasovalo všech patnáct soudců. To je v případě důležitých jednání neobvyklé.

Podle soudců smlouva neohrožuje suverenitu Česka, není ani nedemokratická. "Lisabonská smlouva pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství a její ratifikace nejsou v rozporu s ústavním pořádkem České republiky," uvedl hned na počátku čtení rozhodnutí předseda soudu Pavel Rychetský. Rozhodnutí soudu je konečné, další stížnosti na celou smlouvu by soud odmítl.

Skončete polemiky

Podle 17 senátorů i prezidenta Václava Klause smlouva omezuje suverenitu Česka a zvyšuje moc velkých zemí v unii.

Klausův advokát Aleš Pejchal při jednání minulý týden uvedl, že prezident chce znát odpovědi na otázky, zda zůstane Česko svrchovaným státem i po ní, zda má listina základních práv právní status, zda zůstane Unie po vstupu Lisabonu v platnost mezinárodní institucí a jestli se nevztahuje na Lisabonskou smlouvu náš předpis o referendu, nemá být ratifikace předmětem referenda.

"Ústavní soud zde není od toho, aby odpovídal na otázky, ale autoritativně rozhodl o souladu právních norem s ústavním pořádkem," kontroval Rychetský. Uvedl také, že Ústavní soud není místem pro nikdy nekončící polemiky, jak si někteří účastníci jednání představují.

Podle soudu je na politicích, aby rozhodli o tom, jaké pravomoci přenesou na Evropskou unii. "Odpovědnost za tato politická rozhodnutí nelze přednášet na Ústavní soud," řekl Rychetský.

Soudci také uvedli, že koncept společné evropské obrany nijak nenarušuje svrchovanost České republiky. Pokud by to totiž platilo, byla by svrchovanost narušena už vstupem země do NATO.

Senátoři, kteří stížnost podali, se snažili rozhodnutí ústavním soudcům co nejvíce znepříjemnit a verdikt oddálit. Přestože měli dost času na podání svých námitek, nechali si je na poslední chvíli. Třetí z námitek dokonce na soud poslali až v pátek po ústním jednání. Chtěli také, aby byl z posuzování smlouvy pro podjatost kvůli setkání s německým velvyslancem vyloučen předseda soudu Pavel Rychetský.

Prezident ať podepíše

Rychetský už minulý týden označil jednání senátorů za počínání hraničící s obstrukcí.

Verdikt soudu už přivítal premiér Jan Fischer. "Jan Fischer očekává, že prezident republiky Václav Klaus nyní pod lisabonskou smlouvu připojí svůj podpis," uvedl premiérův mluvčí Roman Prorok.

"EU se nemá v České republice čeho bát," poznamenal ironicky senátor a odpůrce Lisabonu Jiří Oberfalzer. Podle něj soud odmítl vymezit, kde jsou hranice omezení svrchovanosti a kde je hranice nekontrolovaného přenosu pravomocí na EU. "Naše možnosti jsou vyčerpány," přiznal sice senátor, ale zároveň dodal, že je ve hře ještě možnost stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli "odepření práva na spravedlivý proces".

Foto: Jan Langer
Čtěte: Zaorálek a Oberfalzer se na Aktuálně.cz přeli o Lisabon

Česko je poslední zemí unie, která reformní smlouvu zatím neratifikovala. Ukončení řízení před Ústavním soudem bylo poslední podmínkou pro podpis prezidenta Václava Klause, jenž kvůli výhradám k Lisabonu prosadil pro Česko výjimku z Listiny základních práv EU. 

Při prvním přezkoumávání klíčových pasáží smlouvy, které si vyžádal Senát, ústavní soudci nenašli žádný rozpor s ústavou.

Senátoři už avizovali, že chtějí postup Ústavního soudu přezkoumat u Evropského soudu pro lidská práva.

 

Právě se děje

Další zprávy