Drobil útočí na Michálka, dá žalobu či trestní oznámení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 3. 2011 7:02
Exministrovi Pavlu Drobilovi se zřejmě nelíbily Michálkovy výroky v České televizi
Pavel Drobil
Pavel Drobil | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) chystá žalobu či trestní oznámení na bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka.

Drobil skončil ve funkci kvůli údajné korupční aféře ve SFŽP, na kterou upozornil právě Michálek.

Informaci přinesly středeční Hospodářské noviny (HN).

"Do dvou týdnů to budeme mít hotové," řekl Drobil. Michálek se k detailům podání nechtěl podrobněji vyjadřovat, dokud ho neuvidí.

Podle HN by mohl Michálek doplatit na své výroky v České televizi, že Drobil a jeho spolupracovníci měli pomáhat s předražením rekonstrukce pražské čističky vod o tři miliardy korun, přičemž 500 milionů z toho měla údajně získat ODS.

Samotné nahrávky, které Michálek tajně pořídil a které mají údajnou korupci dokazovat, Drobil zpochybňovat nechce, informují HN.

"Je to asi dvacetistránkové podání, které teď dokončujeme. Ještě nejsme rozhodnuti, zda to bude trestní oznámení či občanskoprávní žaloba, jisté ale je, že se proti slovům Libora Michálka chci bránit," řekl Drobil HN k tomu, co chystá se svým advokátem Tomášem Sokolem. Deník připomíná, že Michálek nemá pro svá tvrzení důkazy.

"Je buď zcela nekompetentní, nebo záměrně lhal, protože musel vědět, že fond ani ministerstvo životního prostředí nemá žádnou pravomoc zasáhnout do procesu veřejné zakázky na čistírnu odpadních vod. Zakázku vypisuje magistrát," řekl mimo jiné Drobil.

Michálek se koncem loňského léta setkal s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) a hovořil s ním o podezření na korupci v SFŽP. V té době ještě neměl potřebné důkazy a John mu prý poradil, ať si je pořídí a mimo jiné jej odkázal i na novináře, kteří disponují potřebnou nahrávací technikou.

V říjnu pořídil Michálek klíčovou nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry.

V prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na polici, nebo nahrávky zničit.

Kauza pak vyvolala vnitropoliticé napětí a Drobil rezignoval.

 

Právě se děje

Další zprávy