Drama kolem platů končí, poslanci si přidali tři procenta

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 5. 12. 2014 10:14
Základní plat poslance se příští rok zvedne o 1700 korun. Mzdy postupně porostou až do roku 2018.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv se to tak ještě ve čtvrtek odpoledne nezdálo, v tahanici o platy poslanců a senátorů uspěli sociální demokraté s návrhem předsedy Sněmovny Jana Hamáčka.

Od příštího roku ústavním činitelům vzrostou platy o necelá tři procenta. Základní plat poslance a senátora bude nově 57 600 korun, zákonodárci si tak polepší o 1700. 

Platy budou navázány na průměrnou mzdu v nepodnikatelské sféře a v příštích několika letech budou postupně stoupat. Zatímco příští rok budou zákonodárci brát 2,25násobek průměrné mzdy, v roce 2018 už půjde o 2,5násobek.

Návrh však prošel velmi těsně, Hamáčkovi se podařilo získat jen 97 z 94 potřebných hlasů.

Tříprocentní růst kromě ČSSD podpořilo i 12 poslanců KDU-ČSL, ačkoli jejich strana původně navrhovala úplné zmrazení platů na příští rok. Tento návrh ovšem neprošel. "Bylo to nejmenší zlo ze zbývajících možností," vysvětlil Aktuálně.cz předseda klubu Jiří Mihola.

Hamáčkův návrh podpořili také poslanci KSČM. "Pokud to bude varianta zmrazení na rok, bude to tu za rok znovu. Pokud to zmrazíme na tři roky, bude to tu za tři roky v ještě horší formě," vysvětlil ještě před hlasováním Sněmovny šéf klubu Pavel Kováčik.

Naopak drtivá většina poslanců hnutí ANO návrh předsedy Sněmovny nepodpořila, pro se vyslovilo pouze devět poslanců. "Hlasoval jsem pro. My jsme jako klub podporovali nulu, ale zároveň jsme si řekli, že pokud neprojde, podpoříme další návrhy, které by zabránily rozmrazení platů," uvedl předseda klubu hnutí Jaroslav Faltýnek.

Bělobrádek: Platy jsme si snížili

Postoj poslanců hnutí ANO přitom mnohé v sále překvapil. Stačilo, aby se zdrželi čtyři navíc a Hamáčkův návrh by pohořel. Poslanci by pak hlasovali o růstu platů o 14 procent. Pokud by nepřijali ani to, brali by od Nového roku dokonce o 26 procent více. "Měli jsme volné hlasování. A 14 procent je stále méně než 26," komentoval hlasování svých spolustraníků Faltýnek.

V narážce na možné zvýšení platů o 26 procent předseda lidovců Pavel Bělobrádek na Twitteru napsal, že si poslanci "na příští rok snížili platy o 23 procent. Ale to se nikde z médií nedozvíme..." Podobně výsledek pátečního hlasování komentoval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Novelu zákona musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Horní komora se hodlá platy zabývat už 18. prosince. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) pro ČTK řekl, že návrh je "vcelku rozumný". Předpokládá, že senátoři předlohu schválí nebo umožní její přijetí využitím ústavní možnosti normou se nezabývat.

 

Právě se děje

Další zprávy