Drábová bude kandidovat za STAN, ve Středočeském kraji chce porazit komunisty

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 1. 2016 16:42
Za hnutí Starostové a nezávislí bude v říjnových krajských volbách kandidovat předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová i místopředseda Sněmovny a úřadující šéf hnutí Petr Gazdík. Oba budou dvojkami na kandidátkách, Drábová ve Středočeském a Gazdík ve Zlínském kraji.
Dana Drábová.
Dana Drábová. | Foto: ČTK

Praha - Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a místopředseda Sněmovny a úřadující šéf hnutí Petr Gazdík budou dvojkami na kandidátkách pro říjnové krajské volby hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

První na kandidátce hnutí ve Středočeském kraji bude před Drábovou starosta Kolína Vít Rakušan, ve Zlínském kraji doplní Gazdíka zlínský primátor Miroslav Adámek.

"V obou dvou krajích vládnou komunistické koalice a to se budeme snažit i v jiných krajích odstranit," řekl k ambicím hnutí pro krajské volby Gazdík, který bude v dubnu znovu kandidovat na řádného předsedu STAN.

Drábová by chtěla na krajskou úroveň přenést své zkušenosti z komunální politiky, v níž se pohybuje už 18 let. Důvodem je to, "aby se věci spravovaly nejen shora dolů, ale i zdola nahoru. "Říká se tomu princip subsidiarity," uvedla Drábová, která je místostarostkou města Pyšely na Benešovsku právě za STAN. Podobně Gazdík je místostarostou obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku.

Kandidatura Drábové je podle Rakušana důkazem toho, že se STAN nechce spoléhat jen na názory z regionů, ale i na kandidáty, jejichž odbornost je nezpochybnitelná. Drábová se neomezí jen na kampaň ve středních Čechách, ale podpoří kandidáty i v dalších regionech v rámci "spanilých jízd".

Dalšími známými krajskými lídry STAN jsou poslankyně Martina Berdychová v Královéhradeckém kraji, liberecký hejtman Martin Půta, karlovarský primátor Petr Kulhánek, prezident Evropské asociace pro rozvoj venkova Radim Sršeň v Olomouckém kraji a vedoucí katedry na ostravské univerzitě Petr Jančík. Zbývající lídry chce hnutí představit do konce února.

Gazdík: Zelení se posunuli nalevo od komunistů

Předseda hnutí Gazdík se také vyjádřil k pokračování spolupráce se Stranou zelených (SZ). Vedení STAN se podle něj obává levicové radikalizace SZ kvůli výrokům jejího nového předsedy Matěje Stropnického.

Neznamená to ale zatím přehodnocení společné účasti například v pražské Trojkoalici, do níž patří ještě lidovci. Stropnický řekl, že nebude vyjádření STAN komentovat.

Gazdík reagoval na vyjádření nového šéfa zelených, který o sobě v prohlášení před svým zvolením uvedl, že nechce být středovým politikem. "Zelení jsou radikální strana, protože se naše kritika dotýká samé podstaty současného světového systému," uvedl také Stropnický.

Na těchto výrocích i dalších výrocích je podle Gazdíka patrný posun až do extrémně levicové části politického spektra. "Z našeho pohledu se SZ posunula někam nalevo od (předsedy KSČM) Vojtěcha Filipa," řekl Gazdík.

Hnutí podle něj uzavíralo spojenectví se zelenými jako středovou stranou s orientací na ekologicky smýšlející voliče, což by se v případě naplnění slov Stropnického změnilo. Hnutí chce proto věnovat zvýšenou pozornost nejen výrokům nového předsedy zelených, ale zejména praktickým politickým krokům této strany.

 

Právě se děje

Další zprávy