Drábek připustil rezignaci, pokud systém dávek selže

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 2. 2012 14:06
Ministr práce se na sněmovním výboru ocitl pod palbou kritiky i z řad vládní koalice
Jaromír Drábek.
Jaromír Drábek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek poprvé nahlas připustil svou rezignaci. A to v případě, že by se masivně nedodržovaly zákonné termíny pro výplatu sociálních dávek.

Drábek to řekl na středečním jednání sněmovního sociálního výboru, který se problémy s vyplácením příspěvků úřady práce zabýval. Po lednových potížích se nyní podle Drábka situace stabilizuje.

Ministr očekává, že v březnu se nový informační systém dostane do běžného provozu a bude se zlepšovat jeho uživatelský komfort.

Potíže s výplatou dávek kritizovali poslanci opozice i koalice.

V usnesení výbor vyjádřil "nespokojenost s nedostatky a chybami" na úřadech práce v souvislosti s novým systémem. Výbor si vyžádal pravidelné informace o počtu vyplacených dávek. V případě nutnosti poslanci nevyloučili mimořádné zasedání výboru.

"Nechci čekat do března. Chci výsledky hned," uvedl místopředseda výboru Miroslav Jeník (ODS). Podle Lenky Kohoutové (ODS) například jeden klient dostal čtyři složenky na výplatu stejné dávky. Když šel tři vrátit, na úřadu práce prý o chybě vůbec nevěděli.

Drábek lednové potíže nezastíral, byly podle něho kvůli sociální reformě hlavně s dávkami v hmotné nouzi. Zákonné termíny výplaty dávek byly ale podle něho dodrženy. Hovořit o nefunkčním systému je nadnesené, uvedl Drábkův náměstek Vladimír Šiška. Některé věci systému se opravují a doplňují, což není při zahájení neobvyklé, dodal.

Drábek a Šiška také zdůraznili, že nemají nic společného s firmami, které nový informační systém výplaty dávek připravily. Všechny smlouvy s dodavateli jsou podle nich na ministerském webu.

Odtajnit dodavatele

"Je důležité rozkrýt strukturu dodavatelů a subdodavatelů," uvedla Kohoutová. Šiška poukázal na to, že ministerstvo veškeré údaje s ohledem na právní předpisy zveřejnit nemůže. V takovém případě by mělo podle výboru přesně uvést, z jakého důvodu informace utajuje.

Na nefunkční systém si v lednu stěžovali pracovníci úřadů práce, na něž byla od začátku roku převedena výplata všech dávek. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Opozice se neúspěšně pokoušela prosadit téma na jednání sněmovny a volala po Drábkově rezignaci.

Ministr kvůli problémům odvolal šéfa ministerského odboru informatiky. V centrálním úřadu práce o místo přišli jeho výkonná ředitelka a personální šéf.

 

Právě se děje

Další zprávy