Kajínek se obnovy procesu nedočká ani s novým posudkem. Soud stížnost zamítl

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 9. 2015 13:08
Doživotně odsouzený Jiří Kajínek se obnovy svého procesu nedočká. Vrchní soud v Praze zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, který obnovu procesu v červenci nepovolil. Kajínek chtěl dosáhnout obnovu procesu a zmírnění doživotního trestu. Jako nový důkaz měl sloužit posudek psychologa, podle něhož je Kajínkova náprava možná. Kajínek byl odsouzen za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše.
Jiří Kajínek
Jiří Kajínek | Foto: ČT24

Plzeň - Doživotně odsouzený Jiří Kajínek se obnovy svého procesu nedočká. Česká televize uvedla, že Vrchní soud v Praze zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, který obnovu procesu v červenci nepovolil. Informoval o tom místopředseda plzeňského krajského soudu Milan Štejr.

Kajínek chtěl dosáhnout obnovu procesu a zmírnění doživotního trestu. Jako nový důkaz měl sloužit posudek psychologa, podle něhož je Kajínkova náprava možná.

Kajínek byl odsouzen za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod věznicí Plzeň - Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel.

"Stížnost byla zamítnuta, protože není důvodná," řekl Štejr. Vrchní soud podle něj rozhodl 24. září. Kajínkův advokát Tomáš Zejda zatím o rozhodnutí soudu nevěděl. "Ještě jsem to nečetl, ještě mi nic nepřišlo," řekl. Proto se ani nechtěl k věci nijak vyjadřovat. S Kajínkem prý zatím nic dál neprobírali.

Krajský soud v Plzni zamítl žádost čtyřiapadesátiletého Kajínka 23. července. Při veřejném jednání o tom rozhodl soudce Tomáš Bouček, který už dříve dvěma Kajínkovým žádostem o obnovu nevyhověl. Kajínek se jednání na vlastní žádost nezúčastnil.

Kajínek chtěl nižší trest

Zatímco dříve se chtěl ve znovuotevřeném procesu zabývat otázkou své viny, tentokrát měl v úmyslu dosáhnout nižšího trestu. Doživotí dostal před 17 lety i proto, že znalci tehdy vyloučili možnost jeho nápravy. Nyní chtěl vězeň pomocí nového posudku dokázat, že jeho resocializace je možná.

Zejda argumentoval nálezem šumperského soudu, který na základě psychologického posudku uznal, že se odsouzený resocializuje. "Jinak by nemohl přeřadit Kajínka do věznice s mírnějším režimem," uvedl v červenci u soudu v Plzni Zejda. Z nálezu podle něj vyplývá, že resocializace byla možná už v době odsuzujícího rozsudku, měl proto padnout trest v rozpětí 15 až 25 let.

"Argumentace v návrhu obhájce je podle názoru soudu chybná a je v rozporu s koncepcí trestního práva," shrnul v červenci předseda senátu Bouček. Nový znalecký posudek neměl podle něj ambice revidovat ten předchozí a ani nepolemizuje se závěry tehdejších znalců.

Plzeňský soud uložil nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998.

 

Právě se děje

Další zprávy