Doživotí? Lidovci chtějí znovu přitvrdit

Tomáš Fránek
22. 11. 2005 14:51
Brno, Praha - Princip trestání zločinců známý jako "třikrát a dost" lidovci dosud neprosadili, přesto teď žádají novelu ještě přísnější.

Dnes začíná schůze sněmovny, na které budou poslanci hlasovat o definitivní podobě nového trestního zákoníku. Lidovci do něj chtějí  prosadit paragrafy rozšiřující okruh trestných činů, na které se vztahuje doživotní vězení.

Lidovci navrhují, aby doživotní vězení hrozilo tomu, kdo se dopustí těžkého ublížení na zdraví, znásilnění, loupeže, pohlavního zneužívání nebo tomu, kdo vezme rukojmí. A to v případě, že se pachatel takového zločinu dopustí podruhé.

"Stoupající brutalita a agresivita pachatelů nás nutí k tomu, abychom zákoník upravili," uvedl lidovecký poslanec Pavel Severa. Pokud by poslanci návrh přijali, znamenalo by to například, že za první pohlavní zneužívání nebo znásilnění by pachatel mohl dostat až dvacet let, podruhé by odešel od soudu s doživotím.

Novela má malou šanci

Poslanci ostatních stran i ministři se k lidoveckému návrhu staví různě, s největší pravděpodobností sněmovnou ale neprojde. Vládní návrhy v trestnímu zákoníku: BLÍŽE ZDE

"Návrh nepodpořím. Každý případ je jiný a jenom soud musí na základě faktů rozhodnout o výši trestu. Nemůžeme mu nařizovat jak," uvedl místopředseda Ústavně právního výboru sněmovny Stanislav Křeček z ČSSD.

Nesouhlasí ani ODS. Také její poslanci hodlají prosadit přísnější tresty za násilné trestné činy, ale nelíbí se jim, že by soudy musely automaticky dávat vyšší tresty. "Soudce musí mít prostor ohodnotit společenskou nebezpečnost konkrétních případů," řekl už dříve Jiří Pospíšil z ODS.

Nový návrh lidovců je zpřísněním jejich původně prosazované zásady "třikrát a dost." Tedy možnosti poslat recidivisty za tři závažné trestné činy do vězení na doživotí.

Přeplněné věznice

Psycholog Lubomír Smékal ale míní, že lidovecká novela by neměla žádný odstrašující účinek a kriminalitu by výrazně nesnížila. "Ti lidé většinou nepřemýšlejí o tom, zda mají takový čin kvůli přísnému trestu spáchat nebo ne," uvedl Smékal.

Souhlasí s tím, že by se do vězení dostali lidé, kteří by už další trestný čin nespáchali. "To by ale bylo drahé řešení problému," uvedl Smékal. Také vězeňská služba upozorňuje, že už teď jsou české věznice přeplněné. "Je to spíše líbivé gesto, žádný preventivní význam takové ustanovení mít nemůže," uvedl sociolog Milan Novotný.

Přes všechny argumenty proti není lidovecký návrh ve světě ojedinělý. Princip "třikrát a dost" funguje od roku 2003 na Slovensku a je známý také ze Spojených států nebo Velké Británie.

 

Právě se děje

Další zprávy