Dotace na sociální služby bude nadále rozdělovat stát

ČTK ČTK
16. 8. 2013 13:51
Novelu, která předpokládá roční odklad přechodu financování, schválila sněmovna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Dotace na sociální služby zřejmě nebudou od příštího roku rozdělovat kraje, ale dál ministerstvo práce a sociálních věcí.

Příslušnou novelu zákona o sociálních službách, která předpokládá roční odklad přechodu financování, v pátek schválila sněmovna.

Norma, kterou zpracovala ještě bývalá koaliční vláda, zamíří k posouzení s několika pozměňovacími návrhy k posouzení do Senátu.

Ministerstvo dává dotace poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale na žádost Asociace krajů už o dva roky odložila, nyní ji čeká další odklad. "Kraje se totiž musí na změnu dostatečně připravit," uvedl v tiskové zprávě ministr práce František Koníček.

Bude se více přihlížet k diagnózám

Předloha přinese i další novinky. Na návrh sociálního výboru budou mít držitelé průkazu osob se zdravotním postižením automaticky nárok na příspěvek na mobilitu. Průkazky bude stát vydávat v samostatném řízení, nebudou tedy svázány s příspěvky na péči.

Změnit by se mělo také posuzování stavů, které se pokládají za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Více by se mělo přihlížet k diagnózám než k posuzování posudkovým lékařem.

Sněmovna nepřijala návrh Lenky Kohoutové (ODS) na obnovení kategorie lidí se zdravotním znevýhodněním v zákoně o zaměstnanosti. Návrh předpokládal, že stát by na jejich zaměstnávání mohl přispět zaměstnavatelům až 6 tisící korunami měsíčně. Někteří poslanci její návrh označili za přílepek.

Kohoutová předem kritizovala úvahy, podle nichž by věc schvaloval po rozpuštění sněmovny samostatným zákonným opatřením Senát. Koníček takový postup prakticky vyloučil a řekl, že vláda předlohu připraví pro novou dolní komoru, která vzejde z očekávaných předčasných voleb.

S pozměňovacími návrhy neuspěla ani šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. Chtěla, aby handicapovaní lidé starší 50 let měli průkazy osob se zdravotním postižením na dobu neurčitou a přímo do zákona chtěla včlenit kritéria pro poskytování těchto průkazek.

Předloha předpokládá i další úpravy. Mezi podmínky nároku na příspěvek na péči zavádí bydliště v České republice. Má to podle předlohy zabránit neoprávněným výplatám těchto dávek do ciziny. Na příspěvek na upravený automobil by měli mít nově nárok i lidé s amputovanou nohou nad kolenem. Norma také zvyšuje některé pokuty za prohřešky při poskytování sociálních služeb.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesají. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, předloni 6,2 miliardy korun. Ministerstvo poukazuje na to, že na financování se podílejí obce i kraje. Služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči. Loni na ně stát vydal 18,39 miliardy. Letos se počítá s 20,49 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy