Dostavba Temelína má zelenou, rozhodlo ministerstvo

Domácí Domácí
18. 1. 2013 18:43
Kladné stanovisko k dostavbě Temelína podle ministra Chalupy obsahuje 90 podmínek
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo životního prostředí souhlasí s dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Stavba třetího a čtvrtého bloku elektrárny podle něj při dodržení stanovených podmínek neohrozí životní prostředí.

Kladné stanovisko ministerstva ohlásil v pátek na tiskové konferenci ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Dokument k dostavbě Temelína podle ministra obsahuje celkem 90 podmínek rozdělených do tří fází.

"Bylo stanoveno 90 podmínek nezbytných k ochraně životního prostředí, za jejichž respektování je záměr z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví přijatelný," uvedl resort v tiskové zprávě.

Stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru "Nový jaderný zdroj v lokalitě Temelín včetně výkonu do rozvodny Kočín" na životní prostředí (tzv. stanovisko EIA) MŽP zveřejnilo v pátek 18. ledna a zakončilo tak několikaletý proces posuzování, hodnocení a diskusí.

Samotný dokument tvoří celkem 1450 stran, uvedl Chalupa. "Ministerstvo životního prostředí  tímto úkonem završilo proces, který trval několik let, nejrozsáhlejší proces v historii životního prostředí," dodal ministr.

V průběhu celého procesu EIA byly podle resortu zpracovány tisíce stran posudků, analýz a odborných studií.

Podívejte se: Václav Klaus na návštěvě Temelína

Stanovisko se vyjadřuje k výstavbě nového jaderného zdroje a souvisejících objektů. "Z hlediska původní koncepce jaderné elektrárny Temelín jde o dostavbu elektrárny o dva bloky moderního typu (reaktory III.+ generace) včetně doplnění linek vyvedení elektrického výkonu do rozvodny Kočín a zvažované zvýšení kapacity přívodu surové vody do elektrárny z čerpací stanice Hněvkovice," uvedlo ministerstvo.

Použity by měly být bloky o výkonu do 1 700 MWe s reaktorem typu PWR III.+ generace.

K procesu EIA se mohla v průběhu let vyjádřit také veřejnost. "Nevládní organizace a veřejnost podaly v procesu EIA více jak 60 000 vyjádření, ve kterých v převážné většině převažovaly obavy spojené s provozem jaderných zdrojů," sdělilo ministerstvo. Všechny přiložené připomínky byly podle MŽP vyhodnoceny, ty relevantní pak byly zohledněny ve stanovených 90 podmínkách.

Podmínky se soustředí zejména na minimalizace či vyloučení vlivů dostavby na životní prostředí a veřejné zdraví. Důraz klade zejména na jadernou bezpečnost, ochranu vody a ovzduší.

"MŽP považuje za zásadní zejména požadavek na další průběžné zohledňování případných nových požadavků legislativy včetně dalších doporučení a mezinárodní praxe v oblasti jaderné bezpečnosti, radiační ochrany a havarijní připravenosti," uvádí zpráva resortu.

Stanoviska EIA není rozhodnutím o realizaci či nerealizaci dostavby Temelína. Vyjádření MŽP je odborným podkladem pro další právní předpisy, například pro vydání územního rozhodnutí či stavebního povolení.

"Podmínky uvedené ve stanovisku EIA musí být zahrnuty v těchto rozhodnutích; v opačném případě musí být uvedeny důvody, pro které tak nebylo učiněno nebo bylo učiněno pouze částečně. Bez stanoviska EIA nelze tato rozhodnutí vydat," dodalo ministerstvo.

Rakousko stanovisko ministerstva kritizuje

Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová k rozhodnutí MŽP uvedla, že energetická společnost bude podmínky uvedené ve stanovisku ministerstva respektovat.

Rozhodnutí ministerstva ostře zkritizoval rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich. Ve svém prohlášení uvedl, že plánovaná stavba je obrovským krokem zpět. Zdůraznil, že rozšíření elektrárny se Rakušanů bezprostředně týká, a proto musejí mít možnost do této věci mluvit. "Nejvyšší možná bezpečnost obyvatel je jednoznačnou prioritou, jaderný oblak se před žádnou státní hranicí nezastaví," uvedl.

Rakouská ekologická organizace Global 2000, která proti Temelínu dlouhodobě vystupuje, současně upozornila, že přes pozitivní posudek není cesta k realizaci nových bloků zdaleka otevřená.

"Posudek o dopadech na životní prostředí ještě žádnou jadernou elektrárnu nepostavil. Vzhledem k enormnímu rozpočtu ve výši deseti až dvanácti miliard eur je velmi nepravděpodobné, že by ČEZ takovou sumu na kapitálovém trhu získal," napsalo sdružení a zdůraznilo, že bez masivní finanční podpory státu se s dokončením stavby nedá počítat.

Postup ministerstva kritizuje i tuzemské ekologické sdružení Calla. "My to vnímáme jako ukázku, jak je ministerstvo spojencem energetické společnosti ČEZ," řekl ČTK Edvard Sequens ze sdružení Calla. V nadsázce dodal, že udělení souhlasu vítá, neboť jim umožní napadnout dostavbu v takzvaném územním řízení. Ekologická sdružení již dříve kritizovala posudek k Temelínu, který podle nich dostatečně neřeší otázky jaderného odpadu či havárie.

 

Právě se děje

Další zprávy