Domluvený smír s lékaři má ve vládě slušnou šanci uspět

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 2. 2011 9:12
Vláda ve středu dohodu prodiskutuje, ale počká, zda lékaři ukončí protest
Kampaň "Děkujeme, odcházíme"
Kampaň "Děkujeme, odcházíme" | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dohoda, kterou uzavřel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s nespokojenými lékaři a která má ukončit protestní kampaň "Děkujeme, odcházíme", má podle zjištění Aktuálně.cz slušnou šanci na to, aby ji kabinet Petra Nečase nakonec schválil.

I když ani ministři, kteří pro dohodu nakonec ruku zvednou, se netají výhradami. Pro část ministrů ODS je to příliš velký ústupek lékařům, Věci veřejné naopak tvrdí, že lékaři měli dostat víc.

Vláda nicméně počká na další kroky lékařských odborů - tedy zda stáhnou své výpovědi a ukončí protest. Ministři proto sjednanou dohodu prodiskutují a pak debatu přeruší do dalšího zasedání vlády.

Pro dohodu v této podobě jsou ale už teď Hegerovi spolustraníci ve vládě, kterých je i s ním 5, podpoří ji i přes výhrady všichni 4 ministři za Věci veřejné. Jednoznačné "ano" zatím neřekli jen ministři za ODS, kterých je spolu s premiérem ve vládě celkem 6. Nikdo ale neřekl ani jednoznačné "ne" sjednaným podmínkám.

Dohoda ministra zdravotnictví s lékaři ve zkratce říká, že lékařům v nemocnicích stoupne plat o 5 až 8 tisíc korun měsíčně a tyto peníze budou součástí tarifní složky mzdy.

ODS zatím váhá, ...

"Zatím mám jen kusé informace, postoj mohu zaujmout až po podrobném seznámení se s obsahem memoranda, což bude na zasedání vlády," odpověděl našemu online deníku ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Stejně mluví i šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Nevím, zda dohodu podpořím. Budu mít otázky a rozhodnu se až po diskusi na vládě," přidal se ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

... TOP 09 a VV víceméně pro

"Dohoda není ideální," shrnuje za všechny čtyři ministry Věcí veřejných šéf resortu dopravy Vít Bárta (VV). "Lékaři by podle nás měli v budoucnu dostávat víc. Ale není čas dohodu měnit. Proto ji podpoříme a budeme věřit Kubkovu slovu, že to myslí vážně."

Svého stranického kolegu Hegera pak podpoří i ministři TOP 09.

"Samozřejmě," odpověděl lakonicky na otázku Aktuálně.cz předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Budu respektovat a podpořím dohodu," říká shodně ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek i ministr kultury Jiří Besser.

Ani i TOP 09 má výhrady. Ministr financí Miroslav Kalousek už během úterý prohlásil, že ještě předtím, než vláda dohodu schválí, by měl Lékařský odborový klub svou "veřejnost ohrožující" akci odvolat.

Konečnou dohodu ovšem může zhatit ani ne tak odmítavý postoj vlády, jako spíše odmítavý postoj na straně lékařů. Řada regionálních sdružení LOK je se sjednanými podmínkami nespokojena.

 

Právě se děje

Další zprávy