Výroky komunisty Filipa překročily únosný rámec, řekl Dolínek a žádal otevřít debatu

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
10. 9. 2019 16:01
Poslanec ČSSD Petr Dolínek na úterním jednání sněmovny navrhl poslancům, aby se zabývali výroky předsedy KSČM a prvního místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa, které se mimo jiné týkají jeho hodnocení událostí v roce 1948 a 1968 v Československu. S návrhem však souhlasilo jen 65 poslanců.
Nevystupuji jako poslanec ČSSD, prohlásil poslanec ČSSD Petr Dolínek.
Nevystupuji jako poslanec ČSSD, prohlásil poslanec ČSSD Petr Dolínek. | Foto: Ludvík Hradilek

Dolínkovi se nelíbí například to, že Filip hájil komunistický puč v roce 1948 nebo výroky ruského ministra Vladimira Medinského, který označil starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře za nacistu, a to v souvislosti se sporem o budoucnost pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Dolínek chtěl, aby sněmovna chování Filipa probrala.

"Výroky některých místopředsedů sněmovny překročily únosný rámec. Jsme svědky vysmívání se poslaneckému slibu, pošlapávání základní lidské slušnosti a pohrdání demokracií. To si podle mne většina z nás nemůže nechat líbit," prohlásil Dolínek, který upozorňoval, že návrh na projednání Filipových výroků nepřednáší jako poslanec ČSSD, ale mluví za pražské voliče, kteří se cítí výroky Filipa dotčeni.

Sociální demokraté jsou totiž s komunisty na "jedné lodi" a obvykle na sebe ve sněmovně neútočí. ČSSD je součástí vládní koalice s ANO, která existuje jen díky toleranci komunistů. Vystoupení Dolínka se tak vymykalo tomu, jak se jinak poslanci ČSSD ke komunistům chovají.

"K mé osobní lítosti už téměř neřešíme, že v nejvyšších ústavních funkcích nás zastupují lidé s minulostí agentů zpravodajských služeb či tajné státní bezpečnosti komunistického režimu. Co je moc, je ale moc," pokračoval Dolínek v narážce na Filipa, který byl registrovaný jako spolupracovník Státní bezpečnosti. 

Pokud jde o konkrétní výroky, Dolínek vzpomněl Filipův nedávný výrok, že prý komunistický puč v roce 1948 bylo pouze masivní vystoupení lidí vůči tehdejšímu zmatku ve společnosti, které bylo v souladu s ústavou. "Jako sociální demokrat jsem dvojnásobně znepokojený. Nikdy nebylo vůči sociálním demokratům vyjádřeno něco jako pokora a omluva za to, co se dělo našim členům v těchto letech," uvedl Dolínek a zalitoval, že komunisté neučinili ani žádné veřejné pokání.   

Následně se Dolínek ohradil také proti dalším slovům Filipa, že vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 byl jen "realizací tehdy platných mezinárodních smluv". "Moji rodiče i další si pamatují rok 1968. Byla to okupace," uvedl Dolínek s tím, že následné demonstrace lidí byly násilím komunistického režimu na vlastních lidech. 

"Svoboda slova je jedna z nejvyšších hodnot. Ale musíme si tuto svobodu hájit tím, že dáme jako poslanci najevo, že porušování poslaneckého slibu je nepřijatelné, a na lži o historii budeme reagovat. Pokud dokážeme, že hájíme etické principy a hodnoty našeho státu, tak to povede ke kultivaci," přesvědčoval Dolínek ostatní poslance a argumentoval také tím, že Filip jako místopředseda sněmovny zastupuje všechny poslance. "Měl by zvažovat, jak hovoří," podotkl Dolínek.

 

Právě se děje

Další zprávy