Dolejš pyká za úplatek, KSČM jej nechce na kandidátce

Kateřina Eliášová
26. 1. 2010 16:10
Jiří Dolejš je lídr kandidátky, pražská rada KSČM ho nechce
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úplatkářská aféra z konce září minulého roku má v roce letošním dohru. Pražští komunisté na svém jednání rozhodli, že jejího aktéra, poslance Jiřího Dolejše, už nechtějí v čele kandidátky do sněmovních voleb.

Tajné hlasování bylo těsné, o jeden hlas. "Pražská KSČM vnímá roli pana Dolejše v celé kauze jako jeho osobní selhání. Z tohoto důvodu většina pražských komunistů dala vedení KSČM doporučení, aby pana Dolejše stáhli z čela kandidátky," uvedla předsedkyně pražských komunistů Marta Semelová.

Poslední slovo bude mít vedení strany, rozhodnutí musí padnout do března, kdy se kandidátky uzavřou.

Za milion cokoliv

Jiřího Dolejše, dalšího místopředsedu KSČM Čeňka Milotu a exlidoveckého poslance Ladislava Šustra zachytila skrytá kamera Mf Dnes, když byli ochotní vyslyšet provokatéra listu a vzít úplatek až milion korun, pokud se pokusí zabránit chystanému zákonu o loteriích.

Dolejš s Milotou přišli po publikování zprávy o místopředsednická křesla ve straně, Dolejš si nicméně poslanecký mandát ponechal.

"Já to neřeším. Myslím si, že je do března času dost," reagoval teď na rozhodnutí pražských komunistů Dolejš.

Filip neřekl, za kým stojí

O podobě kandidátek, zejména té pražské, bude totiž vedení strany jednat v březnu. Předseda KSČM Vojtěch Filip nechtěl říct, zda za rozhodnutím pražské buňky stojí. Krátce po odhalení aféry nicméně Dolejše vyzýval k okamžitému složení mandátu.

"Teď nebudu předesílat svůj názor, abych neovlivňoval členy výkonného výboru," uvedl pro Aktuálně.cz Filip.

Pražská KSČM nedala vedení strany doporučení, koho umístit na Dolejšovo místo. "To bude zcela v kompetenci výkonného výboru," řekla Semelová. Předsedkyně pražské buňky KSČM má na kandidátce druhé místo hned za Dolejšem.

 

Právě se děje

Další zprávy