Dokument: Tříkrálová výzva členů KDU-ČSL

Domácí Domácí
7. 1. 2009 15:16
Část KDU-ČSL se veřejně postavila za ministra Kalouska

Praha - Lidovce rozděluje spor o to, kdo za ně bude ve vládě. Část KDU-ČSL stojí za předsedou Jiřím Čunkem, další pro změnu brání současného ministra financí Miroslava Kalouska, kterého chce šéf strany dostat z kabinetu Mirka Topolánka.

Bezmála dvě stě Kalouskových zastánců sepsalo tzv. Tříkrálovou výzvu. Mezi signatáři jsou například Kalouskův náměstek Jiří Kubínek či europoslanec Jan Březina. Přečtěte si, co rozeslali médiím.

My níže podepsaní,

zásadně protestujeme proti způsobu prezentace místopředsedy KDU-ČSL Davida Macka, který svým vystoupením
podpořil předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka. Myslíme si, že forma a způsob, který zvolil škodí zájmům KDU-ČSL. Je to
politicky neprozíravé jednání a je vedeno osobními zájmy.

Právem každého člena KDU-ČSL je vyjadřovat se k činnosti kteréhokoliv ministra, a to i kriticky. V první řadě je však na místě tuto kritiku prosazovat na stranické půdě a ne v médiích. Za nepřijatelné považujeme jednání formou nátlaku na premiéra.

KDU-ČSL se v současné době nachází v období předsjezdové diskuze. Nyní zasedají místní výroční schůze, budou jednat okresní a krajské konference a právě tady je prostor k vyjadřování našich názorů. Diskutovat bychom měli zejména o politice, koncepci a především o dalším směřování KDU-ČSL.

Nikdo z nás nemá právo, aby snad jen z mladické nerozvážnosti mařil téměř 90-tileté dědictví našich předchůdců. Máme-li se něčím zabývat, tak je to především jejich odkaz a musíme se snažit na těchto základech budovat další perspektivu KDU-ČSL.

Mezi naše priority patří rozvoj venkova, rodina, živnostníci, střední stav a občanská společnost. A právě tyto hodnoty mohou být v době současné hospodářské krize nejvíce ohroženy.

Každý nemusí s Miroslavem Kalouskem vždy souhlasit a už vůbec nemusí být jeho obdivovatelem, nicméně každý ministr financí by si po úspěšném rozpočtovém roce zasloužil minimálně uznání od své vlastní strany. On se bohužel dočkal opaku. Neprosazujme proto své osobní zájmy, nebuďme zahleděni jen do své malosti.

Využijme této příležitosti a diskutujme o tématech, která jsou pro křesťansko demokratickou politiku příznačná a to je rodina, občanská společnost, rozvoj venkova, vzdělávání a podpora malého a středního podnikání.

My níže podepsaní nesouhlasíme s usnesením předsednictva KDU-ČSL o návrhu na odvolání Miroslava Kalouska z funkce ministra financí. Považujeme toto rozhodnutí za účelové a politicky neprofesionální, poškozující zájmy České republiky v době jejího předsednictví EU a tím poškozující obraz KDU-ČSL před naší a evropskou veřejností.

6. ledna 2009

 

 

Právě se děje

Další zprávy