Doktor opouští ODS. Kuba ministrem? Osudová chyba, říká

Domácí Domácí
16. 11. 2011 14:23
Premiér nevidí "doteky medúzy Martina Kuby", míní odmítnutý kandidát na ministra průmyslu
Michal Doktor oznamuje odchod z ODS. Po dvaceti letech.
Michal Doktor oznamuje odchod z ODS. Po dvaceti letech. | Foto: ČTK

Praha Občanští demokraté, a tím i vládní koalice, přišli o dalšího poslance. Michal Doktor oznámil, že s okamžitou platností v ODS končí a bude nezařazeným poslancem.

Jako důvod uvedl, že mu vedení ODS opakovaně vyjadřovalo nedůvěru a hlavně že nesouhlasí se jmenováním Martina Kuby novým ministrem průmyslu. Právě Doktor byl přitom považován za favorita na tento post.

"Rozhodnutí Petra Nečase považuji za špatné, osudově špatné," prohlásil. "Pokud nevidí dostatek ponaučení v příbězích lidí, kteří se mihli v nelibosti doteku medúzy Martina Kuby v Jihočeském kraji, pak se naše cesty rozcházejí," dodal s tím, že i premiér by se pak napříště "měl cítit v ohrožení". 

Nepřímo také znovu připomněl často propírané vazby nového ministra na jednoho z regionálních "kmotrů" - Pavla Dlouhého.

"Vládu potápět nebudu, reformy podpořím"

Zároveň Doktor ujistil, že nechce podkopávat současnou vládu, a pokud se neodkloní od programu, bude hlasovat pro její reformy a další důležité zákony.

Na tiskové konferenci zároveň zopakoval, že neuvažuje o přestupu do jiné strany. "Karanténa je pro jestřába z ODS správné zařízení," prohlásil a odmítl i spekulaci, že by měl zamířeno do projektu miliardáře Andreje Babiše.

Ještě před oficiálním potvrzením svého odchodu se Doktor dostal do střetu s premiérem Petrem Nečasem. Zatímco poslanec tvrdí, že ministerského předsedu o chystaném kroku informoval, premiér to odmítl.

"Nic takového mi neoznámil, dozvěděl jsem se to z médií," podotkl Nečas s tím, že s poslancem mluvil naposledy v úterý. "Dohodli jsme se na schůzce a dnes učinil tento krok...," krčil rameny.

"Přesto nechci říkat žádná ostrá slova, jeho rozhodnutí mě ale mrzí. Chci slyšet skutečné důvody a také jeho představu o další spolupráci s koalicí," dodal.

Je to zbytečné gesto, reaguje ODS

Doktorovo rozhodnutí vyvolalo v ODS rozruch, spolustraníci o něm předem nic nevěděli.

Kdo je Michal Doktor

  • Vystudoval gymnázium v Českých Budějovicích.
  • Poslancem je od roku 1998.
  • Vyprofiloval se jako ekonomický expert ODS, ve straně byl 20 let
  • Působil jako poradce ministra financí a v letech 2007 až 2009 coby poradce ministra práce a sociálních věcí, kterým byl nynější premiér Petr Nečas.
  • Jeho domovskou organizací je jihočeská ODS, i ta ho ale považuje spíše za solitéra.
  • Nestojí za ním tedy žádná silná vlivová skupina uvnitř strany.

"ODS to neprospěje, přijdeme o jeden hlas. Přesto věřím, že tak jako tak bude v 90 procentech případů hlasovat s koalicí," reagoval pro Aktuálně.cz Jan Vidím.

"Jeho rozhodnutí bereme na vědomí, má na něj právo. Respektujeme také jeho rozhodnutí ponechat si poslanecký mandát. Pokud platí jeho slova, že bude nadále podporovat program koaliční vlády, pro který hlasoval, bude mít poslanecký klub ODS zájem na další spolupráci," prohlásil šéf sněmovního klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura.

"Překvapuje mě to a mrzí zároveň. Považuji to za zbytečné gesto, ale je to jeho svobodné rozhodnutí," komentoval to místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Nový ministr průmyslu Martin Kuba v reakci na Doktorova slova řekl, že ještě v pondělí spolu oba kandidáti na vládní angažmá hovořili na stranickém regionálním sněmu.

"Potvrdili jsme si, že jsme oba v nominačním hledáčku pana premiéra. A také jsme se ujistili, že spolu vzájemně nemáme žádný problém spolupracovat, protože ať už se do vlády dostane kdokoliv z nás, bude to ku prospěchu Jihočeského kraje," uvedl Kuba.

Doktorův odchod považuje za velkou ztrátu pro ODS poslanec Boris Šťastný. "Je mi to strašně líto, vždycky hájil naše barvy a patřil k nejlepším řečníkům," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy