Dohoda o náměstcích drhne. Zasáhnout musí John i Nečas

Kateřina Eliášová
15. 7. 2010 17:00
"Problémovými" jsou resorty financí a vnitra
Exministr obrany Martin Barták. Právě jeho jméno vzbuzuje nejvíce emocí. Radek John si jej na vnitru nepřeje
Exministr obrany Martin Barták. Právě jeho jméno vzbuzuje nejvíce emocí. Radek John si jej na vnitru nepřeje | Foto: Jiří Kropáček

Praha - Zatímco jména nových ministrů jsou známá už od úterního dopoledne, obsazení postů náměstků ještě není kompletní.

Řada ministrů do svých úřadů nastoupila zostra, třeba na ministerstvu kultury skončili téměř všichni dosavadní náměstci, stejně jako na vnitru, školství či životním prostředí a i v dalších resortech.

Ačkoliv výběr náměstků je do jisté míry v rukou jednotlivých ministrů, u některých postů zasáhli přímo předsedové či místopředsedové stran.

Spor o Bartáka

Asi největší emoce vzbudilo jméno exministra obrany Martina Bartáka, který se má stát náměstkem ministra vnitra. MF DNES dnes uvedla, že jej Radek John na ministerstvu nechce.  Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnes podle ČTK naznačil, že jeho jmenování je nejisté.

"Je sice logické, že by se měli dnes už bývalí ministři vracet na obdobné posty, které opustili vstupem do úřednického kabinetu, záleží však na nových šéfech resortů," uvedl Nečas pro ČTK s tím, že jmenování náměstků je podle něj plně v kompetenci ministrů.

Podle informací Aktuálně.cz nicméně o Bartákově angažmá jednají špičky Věcí veřejných a ODS. "Teď je to výhradně na dohodě mezi oběma předsedy, tedy Radkem Johnem a Petrem Nečasem. Jasno by mělo být snad do pátku," uvedl zdroj z ministerstva vnitra, který požádal redakci o anonymitu.

Radek John nechtěl Bartákovo případné působení na vnitru komentovat. Podle dostupných informací čeká na návrat lidovecké náměstkyně Lenky Ptáčkové Melicharové z dovolené. Právě ji by měl Barták nahradit.

Kdo pohlídá Kalouska?

Dalším dosud nevyjasněným jménem je náměstek ministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý náměstek na vnitru a spravedlnosti Zdeněk Zajíček, o jehož jménu se mluví nejčastěji, zatím své angažmá u Kalouska nepotvrdil.

"Bohužel nemám mandát ani nejsem součástí týmu vyjednávajícího o personálních otázkách, nemůžu to tedy ani potvrdit ani vyvrátit," řekl Aktuálně.cz.

O tom, že chce ODS obsadit post 1. náměstka a "pohlídat" si Miroslava Kalouska, mluvil Petr Nečas už před několika týdny, kdy oznámil složení svého týmu. Instalace muže z ODS na finance byla jednou z podmínek povolebních dohod mezi koaličními partnery.

"O pozicích některých náměstků stále není jasno. Vyjednává to pan předseda a vedení ODS," uvedl Zajíček.

Jasno by mělo být do pátku

Zajíček Aktuálně.cz rovněž řekl, že konkrétně v jeho případě by mělo být jasno do pátku.

"Do konce týdne by mělo být jasné, jak to nakonec bude na ministerstvech vypadat. Koaliční partneři uplatňují svoje představy, kdo by na jednotlivých ministerstvech mohl zastupovat jejich zájmy. Nicméně od pondělka by to mělo běžet v sestavách, které budou více méně odpovídat tomu stavu, ve kterém by se mělo vládnout," dodal.

Například ministr životního prostředí Pavel Drobil připustil, že právě v jeho resortu bude jasno mnohem později, tam náměstci zdaleka nejsou kompletní.

"Já bych chtěl mít do čtrnácti dnů jasno. Chod úřadu to v tuto chvíli neohrožuje. Pověření řídit sekce, které by později vedli další noví náměstci, mají zatím nově jmenovaní náměstci Ivo Hlaváč a Rut Bízková," řekl Aktuálně.cz Drobil.

Náměstek za ČSSD jen dočasně

Proti vůli koaličních partnerů se postavil nový ministr školství Pavel Dobeš, když do funkce náměstka pro regionální školství jmenoval Petra Špirhanzla z ČSSD.

Dohoda zněla, že náměstci s oranžovou stranickou knížkou šanci na ministerských úřadech nedostanou.

Podle Nečase jde pouze o dočasné řešení. Uvedl, že ministr by měl vědět, s kým jeho strana uzavřela koaliční smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy