Dohnalův NKÚ vrací úder, žaluje Poslaneckou sněmovnu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 2. 2011 14:50
Nejvyšší kontrolní úřad chce, aby soud znemožnil poslancům kontrolu hospodaření
František Dohnal, prezident NKÚ
František Dohnal, prezident NKÚ | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad podal u Městského soudu v Praze žalobu na Poslaneckou sněmovnu.

Domáhá se v ní, aby soud znemožnil poslancům ze sněmovního kontrolního výboru jejich opakované snahy o kontrolu hospodaření úřadu podle vnitřního předpisu, který si kvůli tomu výbor schválil.

Poslanci se snaží prověřit údajné plýtvání penězi v úřadu již od roku 2009, zatím ale neúspěšně.

Sněmovna žalobu proti údajnému nezákonnému zásahu obdržela a má dva měsíce na to, aby se vyjádřila. Vyjádření teprve zpracovává, řekl Roman Žamboch z tiskového odboru sněmovny. Žalobu podal úřad letos 12. ledna.

Úřad v žalobě navrhuje, aby soud vydal rozsudek ve znění, že Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR je povinna se zdržet nezákonného zásahu do práv NKÚ spočívajícího v zahájení a v kontrole jeho činnosti podle kontrolního řádu Kontrolního výboru PS PČR, uvedla mluvčí úřadu Radka Burketová. Kdy se soud uskuteční, zatím podle ní jasné není.

Kontrolní řád je dokument, který výbor schválil pro své kontrolní akce, a to v souvislosti s projednáváním kauzy NKÚ.

Prezident úřadu František Dohnal již loni v prosinci sdělil poslancům, že případná kontrola musí mít předem zákonem stanovená jasná procesní pravidla. Sama skutečnost, že kontrolní výbor je oprávněn kontrolovat hospodaření úřadu, ještě podle něj neznamená, že si pro tuto kontrolu může sám stanovit jakákoli pravidla.

Kontrolní řád je podle Dohnala jen interní předpis výboru a v žádném případě nejde o zákon, kterým by se musel úřad řídit. Tím se podle něj plánovaná kontrola od samotného počátku diskvalifikuje na politický proces bez právního významu.

Kontrolu Dohnal neumožnil

Impulzem pro první kontrolu ze strany poslanců bylo usnesení širšího vedení úřadu, takzvaného kolegia, z jara 2009. V něm obvinili prezidenta úřadu Františka Dohnala z plýtvání penězi.

Šlo například o užívání dvou bytů místo jednoho, na který měl nárok. Kvůli tomu už Dohnal stojí před soudem, kde ho žaloba viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

První kontrolu koncem roku 2009 Dohnal neumožnil. Odvolal se na to, že ji neupravuje žádný zákon, a poslanci ho za to potrestali padesátitisícovou pokutou.

Po loňských volbách sestavili poslanci novou kontrolní skupinu, ale Dohnal dal dopředu vědět, že jim neumožní ani tuto zevrubnou prohlídku účtů. Nový předseda výboru Vojtěch Filip (KSČM) dokonce podal na Dohnala podnět policii. Domnívá se, že Dohnal svým přístupem porušil povinnosti prezidenta NKÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy