Dodržuj náš program, napomenul šéf ČSSD hejtmana Palase

Domácí Domácí
11. 8. 2011 16:26
Sobotka kritizuje plán pronajmout zadluženou nemocnici v Novém Jičíně soukromé společnosti
Jaroslav Palas.
Jaroslav Palas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Ostrava - Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka znovu kritizoval svého stranického kolegu Jaroslava Palase, hejtmana Moravskoslezského kraje, kvůli záměru pronajmout nemocnici v Novém Jičíně.

Palas chtěl situaci tamního zadluženého zařízení řešit pronájmem společnosti Agel, plán už posvětili krajští radní. Sobotka však už na konci června osobně do Nového Jičína přijel, aby tento plán zarazil.

Nyní předseda ČSSD své výhrady Palasovi zopakoval v oficiálním prohlášení. Připomíná, že sociální demokracie opakovaně kritizovala dlouholeté pronájmy krajských nemocnic, neboť takovéto pronájmy se podle něj fakticky rovnají jejich privatizaci.

"Těžko budeme našim voličům vysvětlovat, že po pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně nebudou následovat další podobné privatizace do rukou soukromých podnikatelských subjektů," uvedl Sobotka. "ČSSD nemůže v očích voličů vypadat jako podvodník, který, když se mu to zrovna nehodí, nedodržuje principiální předvolební sliby," dodává.

Předsednictvo ČSSD přijalo ve věci prodejů či pronájmů nemocnic jednomyslné usnesení, aby krajské organizace nepřipustily pronájmy či privatizaci krajských zdravotnických zařízení.

"Žádám proto hejtmana Jaroslava Palase, aby dodržoval program ČSSD a předvolební sliby, které naše politická strana závazným způsobem učinila, a zastavil přípravy pronájmu krajské nemocnice v Novém Jičíně," zdůraznil Sobotka.

Palas: Sobotkův postoj je bigotní

Palas následně reagoval tvrzením, že novojičínské nemocnici, která má téměř 300 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti, hrozí uzavření a postup zastupitelů kraje je v zájmu pacientů.

"Bylo by katastrofou, kdybychom museli nemocnici uzavřít. O této situaci je pan předseda Sobotka detailně informován a mne udivuje jeho bigotní postoj k této záležitosti. Jsem přesvědčen, že tímto jediným možným způsobem řešení situace v této nemocnici, kdy se našel někdo, kdo chce zaplatit její závazky, bude zabezpečena lékařská péče," řekl hejtman.

Dodal, že svůj názor vyjádřil v dopise a za svým stanoviskem pevně stojí. "Ať si pan Sobotka mé argumenty přebere," řekl Palas.

 

Právě se děje

Další zprávy