Dobeš ustupuje od školného. Platit mají věční studenti

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
27. 2. 2012 16:10
Ministrův původní návrh na zavedení školného ostře odmítli akademici i studenti
Ministr školství Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) opět zásadně mění své plány, tentokrát couvá od plánu zavést studentům školné.

Vládě ve středu navrhne, aby místo školného studenti více platili za překročení standardní délky studia.

"Shodli jsme se na kompromisním řešení, tedy bezplatných šest semestrů bakalářského studia, respektive deset semestrů magisterského. Zpřísněno bude i studium další školy," upřesnil Dobeš.

Částka, kterou by studenti za překročení studia platili, by se měla vyšplhat až na 26 tisíc korun ročně. Stejnou sumu budou nuceni zaplatit i studenti za další studium. Ti přitom doposud platili kolem 2500 korun.

Reforma univerzit včetně zavedení školného je obsažena v programovém prohlášení vlády. Studenti a akademici ho ale ostře odmítli.

Pondělní Dobešovo prohlášení je tak v poslední době další velkou Dobešovou obrátkou. Poté, co se nejprve snažil vyjít vstříc některým ředitelům a dal jim možnost zkrátit přestávky, poplašen náhlou vlnou kritiky své rozhodnutí o několik hodin později změnil.

Dobešovy návrhy? K přepracování

Podle šéfa resortu je současná situace asociální a nespravedlivá k lidem bez vysokoškolského vzdělání, kteří musejí ze svých daní studenty dotovat.

Minulý týden projednávala Legislativní rada vlády dva Dobešovy návrhy - jednalo se o věcné změny zákona o vysokých školách a finanční pomoci studentům.

První jmenovaný byl vrácen k dopracování, druhý byl s připomínkami postoupen na jednání vlády. Hlavní připomínky se měly týkat tří oblastí.

První z nich jsou konfliktní situace, k nimž by eventuálně mohlo mezi radou vysoké školy a akademickým senátem docházet.

Jeden příklad za všechny je jmenování rektora. Po jeho zvolení a získání prezidentského dekretu (tedy oficiálním jmenování) by měl rektor s radou vysoké školy sepsat manažerskou smlouvu. Pokud by s ní ale nesouhlasil a nepodepsal, nebylo by jasné, zda rektorem skutečně je, či není.

Gazdík: Ministr není pevný v kramflecích

Další připomínky se měly týkat změny financování vysokých škol a regulace nových soukromých škol. Ty by měly kromě akreditace získat i státní souhlas, jenž by však neměl být pouhou formalitou, ale měl by být podmíněn zárukou udržitelnosti.

Dobešovo "otočení" nezůstalo bez povšimnutí ani u jeho kritiků. Petr Gazdík (TOP 09) ministrovo pondělní prohlášení komentoval: "Pan ministr zjevně není se svými názory pevný v kramflecích. Obhajovat rok a půl školné, zpackat návrhy zákonů k němu vedoucích a pak si ho rozmyslet - to je jeho další veletoč."

"Snad když studenti vymyslí další akci, rozmyslí si to pan ministr i se svým ministrováním," dodává Gazdík.

Malý ministr už zvládl za dobu svého působení vyvolat velké pozdvižení mezi akademiky a studenty.
Malý ministr už zvládl za dobu svého působení vyvolat velké pozdvižení mezi akademiky a studenty. | Foto: Jan Langer

Dobeš svůj záměr zveřejnil na začátku Týdne neklidu, organizovaného iniciativou Za svobodné vysoké školy. Podle iniciativy povedou chystané změny k "zásadnímu omezení autonomie vysokých škol ve prospěch politických a ekonomických elit a posléze i k výraznému zhoršení kvality českého terciárního vzdělávání".

Stínový ministr školství Marcel Chládek řekl, že ČSSD odstoupení od školného vítá. Zároveň je to podle něj další důkaz toho, že chybí konkrétní analýzy či pevné argumenty, které by dokázaly potřebu školného obhájit.

Zároveň ministra Dobeše vyzval, aby podobu reforem konzultoval i s opozicí, aby měl jeho záměr šanci přežít více než jedno volební období.

Oba věcné záměry jsou pod dlouhodobou kritikou akademické obce, která je v současné podobě prakticky odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy