Dobeš online: Bátoru neodvolám, Kalouskovi jde o hazard

Michal Kalina
17. 8. 2011 14:22
Kvůli řediteli personálního odboru odešli ministři TOP 09 z jednání vlády

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) čelí silnému tlaku kvůli řediteli personálního odboru Ladislavu Bátorovi. V reakci na jeho výroky odešli ministři TOP 09 ze středečního jednání vlády.

Dobeš v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz vysvětlil, že odvolání Bátory by bylo v rozporu s jeho svědomím a proti jeho přesvědčení, proto k němu nemůže přistoupit. Úředník má podle něj právo vyjádřit svůj názor, pokud to není urážlivým a rasistickým způsobem.

Podle Dobeše je navíc za celou věcí politická hra TOP 09.

"Je to politicky zástupná věc, kdy se ministr financí snaží vyhrotit politickou situaci, aby případně mohl koalici opustit při skutečném konfliktu, který může v koalici nastat, například při navýšení DPH, projednávání státního rozpočtu či důchodové reformy," uvedl Dobeš v jedné ze svých odpovědí.

Jako nejvážnější problém před vládou přitom vyzdvihl otázku zdanění hazardu.

"Zdanění hazardu může být problémem, ne kterém se skutečně může seknout vláda. Vládou ještě neprošlo, má to být na programu příští týden. Já sám osobně pnutí mezi mnou a panem ministrem Kalouskem přičítám právě mému tlaku na schválení zdanění hazardu," vysvětlil Dobeš.

Přečtěte si všechny odpovědi ministra Dobeše čtenářům.

 

Právě se děje

Další zprávy