Dobeš: Jsme pro sport, netlacháme o důchodové reformě

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 5. 2013 13:42
Exministr byl zvolen do čela hnutí Pro sport a zdraví
Ani pravý, ani levý. Sportovec Dobeš
Ani pravý, ani levý. Sportovec Dobeš | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Toms

Rozhovor - Raketově rostoucí politické hnutí poslance Josefa Dobeše má prakticky jediný směr programu: peníze na sport.

Rozhovor jsme příznačně vedli přímo ve vřavě fotbalového utkání v Chrudimi. Před ustavujícím sněmem totiž poslanec Josef Dobeš (kdysi jeden ze zakladatelů jiné strany - Věci veřejné, jejíž klub se ve sněmovně rozpadl) objížděl regiony.

Hnutí má už 3,5 tisíce členů, má ambice účastnit se hned na trojích voleb v příštím roce: sněmovních, komunálních a zřejmě i senátních (europarlament Dobešovi sportovci vynechají).

Na sobotním ustavujícím sněmu hnutí Dobeše získal 112 hlasů ze 117, byl jediným kandidátem na funkci předsedy.

"Uvidíme, jestli Josef Dobeš bude ve sněmovně, nebo jestli Josef Dobeš bude v komunálu. To je velká otázka," říká sám o sobě budoucí předseda nového politického hnutí.

To, že peníze pro sport je cíl pro politickou stranu příliš úzký, poslanec odmítá. Navíc právě toto téma vidí jako přednost: po volbách se lze spojit prakticky s kýmkoliv.

"Výhoda sportu je, že to není ani pravé ani levé téma, že je to věcné. My jsme jediní, kteří mají věcné téma a netlachají o daních zprava zleva, o důchodové reformě, to znamená, že jsme připraveni se spojit s každým, kdo dá podporu naší hodnotě: sportu, mládeži a zdravému životnímu stylu," říká sebevědomě Dobeš.

Aktuálně.cz: Nedávno jste měli tři a půl tisíce členů. Při vašem rychlém růstu - kolik je to k dnešku?

Dobeš: Teď jsme neměli přípravný výbor, kde vždycky schvalujeme místní organizace a členy. Takže další bude až po ustavujícím sněmu, kdy to už bude schvalovat předsednictvo. Ale vždycky to bylo takových padesát, šedesát nových členů. Ale teď to dva týdny nebylo, tak uvidíme.

A.cz: Jak se vám ale podařilo tak rychle je sehnat?

Já si myslím, že tam je jeden efekt: sportovci jsou zvyklí se organizovat. Oni jsou ve střešních organizacích ČSTV, Sokol, Orel. Takže nemají problém být členy něčeho, čemu věří. Zatímco když jsem zakládal Věci veřejné, tak přemluvit někoho do politické strany, kdo nikdy nebyl organizován. Byl to ohromný úkol. Teď to jde velmi jednoduše a rychle, pro mě až překvapivě. Ale základ je z tělovýchovných jednot a klubů.

A.cz: ČSTV se nicméně ohradilo, že nechce, abyste zneužívali jejich struktury...

Ve strukturách ČSTV jsou tisíce členů ODS, ČSSD i komunistů. Takže jsou tam i stovky - a možná tisíce - členů Hnutí pro sport a zdraví.

A.cz: Kde vůbec berete peníze? Na vašem webu je seznam dárců krátký a dohromady dali jen 175 tisíc korun...

To jsou dary. A vedle toho jsou členské příspěvky. Je to dvě stě korun. Vynásobte si to, připočtěte si drobné dary a vidíte, že se pohybujeme v tuto chvíli ve statisících. My jsme poměrně skromní. Ustavující sněm nás stojí kolem sto tisíc, vedle toho máme tři placené funkcionáře, máme v nájmu tři kanceláře - a to jsou veškeré výdaje. Takže budget statisíců v tuto chvíli stačí.

Samozřejmě nestačí na volební kampaň. Ale samozřejmě, já objíždím a jednám se sponzory a věřím, že na skromnou a transparentní kampaň peníze mít budeme.

A.cz: Přímo ve stanovách máte cíl: čerpání evropských peněz pro sport. Tady se ale dostáváte do podezření z účelovosti - nejde prostě jenom o vysávání eurofondů?

Když jsem byl ministr, nebyla šance, abych dostal korunu na sport mládeže. Ale při vyjednávání na další období byly volnočasové aktivity mládeže snad čtvrtou největší prioritou EU. Takže od roku 2015 bude velká možnost využít na volný čas mládeže a rodin evropské peníze. Já se na to strašně těším, to je smysluplné.

Nemá cenu cpát prachy do velkých betonových center, ať je nazveme vědecko-výzkumné nebo jak chceme, a nemít peníze na jejich provoz, nebo nemít tolik akademiků. To se u nás dělo roky. Ale mít peníze na sportování dětí, mládeže, aby za to nemusely děti platit, to je silný sociální prvek.

A.cz: Dobře, ale neukousla by si z těch peněz i vaše strana?

To je úplně nesmyslná úvaha. Příjemcem dotací by bylo ministerstvo, které má na starosti mládež a sport, a to by to rozdělovalo.

A.cz: Proč bych ale jako volič měl dát hlas vašemu hnutí, když chcete prosazovat jednu úzkou věc - podporu sportu?

Sport je poměrně komplexní hodnota, která se váže ke zdraví, zdravému životnímu stylu, formaci a výchově mladých lidí. Budu o tom mluvit v soboru na ustavujícím sněmu - řeknu, jaké všechny hodnoty se skrývají ve sportu.

Můj syn, jsou mu čtyři roky, hraje zhruba dva roky za Slaný fotbal v předpřípravce a já si hrozně vážím toho, že dokáže, když prohraje, zamáčknout slzičku, podat svému kamarádu v jiném dresu ruku a popřát mu vítězství. Takhle se rodí hodnoty.

A.cz: Nemají ale víc smysl politické strany, které chtějí řešit širší spektrum problémů?

Tak třeba: politické strany kecají o korupci a podobných věcech. Já říkám: učme děti sportovat fair play, učme je sebeovládat se, sebepřemáhat se a podat po zápase ruku soupeři. Je to mnohem lepší než proklamace Karolíny Peake, Víta Bárty nebo Petra Nečase.

A.cz: Jak velký procentní zisk ve volbách byste považovali za úspěch?

Nekladu si žádný takový cíl. Je zřejmé, že budeme v supervolebním roku usilovat jak o parlamentní volby, tak zejména o komunální volby. Do Evropského parlamentu kandidovat nebudeme a Senát uvidíme. Pokud budou zajímavé osobnosti, které budou chtít do Senátu, tak jim nabídneme kandidaturu.


 

Právě se děje

Další zprávy