Dobeš jde do voleb, narazí zřejmě na Kubu a Kalouska

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
22. 8. 2013 9:34
Řada nezařazených poslanců končí, ostatní shánějí místa na kandidátkách.
 Hnutí pro sport Josefa Dobeše se chystá do voleb.
 Hnutí pro sport Josefa Dobeše se chystá do voleb. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí pro sport, které loni založil nezařazený poslanec Josef Dobeš, se chystá na předčasné volby a svého zakladatele zřejmě pošle do jednoho z nejsledovanějších soubojů předčasných voleb.

Podle Dobeše právě ve všech krajích probíhá sestavování kandidátek, na kterých slibuje i několik zvučných sportovních jmen.

"V tuto chvíli probíhají regionální sněmy. Předpokládám, že já budu navržen na kandidátku ve Středočeském kraji," řekl deníku Aktuálně.cz Dobeš.

Zatím nechtěl spekulovat, zda dosáhne přímo na pozici lídra, nebo zda strana první příčku přenechá některému ze sportovců. Jako zakladatel a předseda strany má ovšem místo prakticky jisté. "Je pravda, že jsem výrazná tvář," dodal Dobeš.

Pokud by se v kraji stal lídrem, čekali by ho jako soupeři nejspíše Martin Kuba za ODS a Miroslav Kalousek za TOP 09.

Někdejší člen Věcí veřejných Dobeš má tak z devatenácti nezařazených poslanců v končící sněmovně zatím nejreálnější šanci porvat se o návrat do Parlamentu. Podobně je na tom pouze Jiří Paroubek a Petr Benda, kteří do voleb půjdou pod hlavičkou strany LEV 21.

Ostatní poslanci, kteří se po rozpuštění sněmovny nemohou spolehnout na podporu žádné strany, mají situaci složitější. Buď narychlo shánějí místo u zavedených stran, nebo z politiky odcházejí.

Hledá se místo. Zn.: Spěchá

Pozici na kandidátce shání například Jana Suchá. Ta se do sněmovny dostala za Věci veřejné, poté přestoupila k LIDEM, aby ze strany letos zase vystoupila.

"Přišlo několik nabídek a jednám. S kým, to si zatím nechám pro sebe," uvedla Suchá. Podle informací Aktuálně.cz byla jedna z nabídek od Starostů.

Otevřené dveře ke kandidatuře si nechává i Jan Florián, který byl po hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka vyloučen z ODS. Zatím prý nevidí pravicovou stranu, na jejíž kandidátku by se chtěl přidat.

"Pokud by se ale nějaký takový subjekt objevil, zvážil bych znovu svoji kandidaturu do sněmovny," řekl Florián. Jestliže stranu podle svého gusta nenajde, zůstane jako zastupitel v Praze 10 a vrátí se k podnikání, kterým se zabýval dřív.

Nejasná je budoucnost někdejšího člena ODS Michala Doktora. Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková v minulých dnech oznámila, že s Doktorem jedná o kandidatuře. Poslanec ovšem tuto informaci nepotvrdil, spíše naopak.

"Vyjádřil jsem velkou nelibost nad tím, že se někde v této souvislosti objevilo moje jméno," řekl pouze a další otázky odmítl komentovat.

Řada nezařazených poslanců kandidaturu předem vzdala. Z politiky podle svých slov odcházejí někdejší členové Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí.

Škárka se hodlá vrátit k práci PR poradce, na kterou má živnostenské oprávnění. "Příští rok bych zvážil kandidaturu v komunálních volbách v Plzni," vylíčil své plány Škárka. Kočí své plány neupřesnila, chce prý ale využít své kontakty ze sněmovny a zkušenosti ze studia politologie.

Budoucnost LIDEM nejistá

Do voleb nechce jít ani Radim Vysloužil nebo Viktor Paggio z LIDEM. "Konkrétní plány zatím nemám. Jednou z možností, které zvažuji, je účast v evropských volbách," řekl Paggio.

Zbytek jeho kolegů z platformy LIDEM chce už na čtvrtečním jednání vyřešit, co se stranou dál. Podle 1. místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilové je ve hře spojení s jinými politiky nebo rozpuštění strany.

"Bude to zásadní jednání. Ani rozpuštění není vyloučeno," uvedla pro deník Insider Dagmar Navrátilová.

Exministr Kamil Jankovský pak Insideru řekl, že se ke konci strany tak kategoricky nestaví. "Nebudu navrhovat rozpuštění, ale svolání sněmu, kde by celé vedení dalo funkce k dispozici. Sněm by mohl být tak do půlky září," uvedl.

LIDEM určitě nepostaví samostatné kandidátky. "Jak byla naše strana malá, ještě ji oslabil odchod předsedkyně," dodává Navrátilová a připouští, že někteří kolegové by mohli kandidovat na listinách jiných stran: "I to je samozřejmě možné."

Starosti s místem na kandidátce si nemusí dělat dva další nezařazení poslanci David Rath a Roman Pekárek. Rath čeká ve vazbě na rozsudek soudu, Pekárek sedí ve vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy