Dobeš dal Nečasovi rezignaci. Resort předá náměstkovi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 3. 2012 13:08
Josef Dobeš odejde z funkce ministra školství na konci března
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš předal v pátek premiéru Petru Nečasovi svou demisi. Z funkce odejde na konci března, oficiálním důvodem je nesouhlas s dalšími škrty v rozpočtu ministerstva školství.

Dobeš svou rezignaci oznámil ve středu po jednání vlády. Věci veřejné nyní hledají jeho nástupce ve funkci.

Ministerskou agendu předá Dobeš příští týden svému prvnímu náměstkovi Ladislavu Němcovi. Bude mít na starosti chod úřadu, dokud se nenajde Dobešův nástupce. Němce si Dobeš přivedl na ministerstvo jako svého známého, dřív pracoval jako ředitel brněnské Střední průmyslové školy.

Odcházející ministr novinářům řekl, že v jeho resortu je stále spousta věcí nedokončených. "Já doufám, že ten, kdo přijde, bude pokračovat v nutných reformních krocích," poznamenal.

Připomněl ale také, že o kauzách, jako je vývoj na právnické fakultě v Plzni, nerozhoduje jen sám ministr.

Dobeš stál v čele ministerstva 21 měsíců, opustit se ho rozhodl, protože nesouhlasil s tím, aby v rozpočtu na vzdělání letos zmrazil dodatečné 2,5 miliardy korun.

Tvrdí, že by musel snížit platy učitelům, pro tento rok jim přitom slíbil čtyři miliardy navíc. Po Dobešově demisi volala odborná veřejnost i politici už několikrát.

Jméno nového ministra nebo ministryně zatím není známo, podle dostupných zdrojů ale Věci veřejné vybírají z trojice svých členů Dagmar Navrátilové, Jany Drastichové a Milana Šťovíčka.

Je však možné, že nakonec zvolí nestranického kandidáta z řad respektovaných odborníků. Resort školství tak bude mít během čtyř let už čtvrtého šéfa.

"Toto mým úkolem není. Toto je úkol vedení Věcí veřejných, kde já nejsem, a pak je to na vyjednávání koalice," poznamenal dnes Dobeš.

Na Dobešova nástupce spadne řada problémů, kvůli kterým čelil Dobeš kritice. Bude muset nastartovat čerpání z fondů EU, rozhodnout, jestli 2,5 miliardy ušetří na platech učitelů, nebo je vezme univerzitám, dokončit musí také reformu vysokých škol.

 

Právě se děje

Další zprávy