Dobeš chce brát školníkům a kuchařkám, TOP 09 ho kárá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 8. 2011 12:23
Ministerstvo školství chce platy nepedagogických pracovníků zkrátit o 5 procent
Chybí mi 4 miliardy!
Chybí mi 4 miliardy! | Foto: Jan Langer

Praha - Nečekaně ostře vyrazila TOP 09 do útoku proti ministru z koaliční strany. Nelíbí se jí plán šéfa ministerstva školství Josefa Dobeše (Věci veřejné), který oznámil záměr snižovat platy nepedagogických pracovníků kvůli úsporám v resortu.

TOP 09 označila tento záměr za "zoufalý krok".

"Ohrazujeme se proti tomu, aby se na platy učitelů skládali školníci a uklízečky, kteří se nemohou bránit," uvádí se v prohlášení TOP 09.

"Ministerstvo zaspalo, už více než rok je známo, že bude potřeba hledat úspory v resortu. Tento nekoncepční krok ukazuje nejasnou vizi ministra Dobeše," pokračuje TOP 09.

Pokračují tak ostrá prohlášení a dohady před závěrečnou bitvou o státní rozpočet na příští rok.

"Popuzující v této souvislosti je, že ministr Dobeš před nedávnem věnoval 20 milionů korun na akci Velká cena Brna. Pokud by se pan ministr choval systémově, našel by úspory," kárá svého vládního kolegu šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

"Počet úředníků ministerstva se dlouhodobě nesnižuje, projekt státních maturit je předražený a také peníze z evropských fondů se takřka nečerpají, nebo se čerpají neúčelně. To všechno jsou cesty, které mohl využít," dodává.

Školníkům o 5 procent méně 

"Mám stejný rozpočet jako letos, tedy 121 miliard. Vláda se ale zavázala, že dá do regionálního školství o 4 miliardy korun víc," řekl nedávno Aktuálně.cz ministr Josef Dobeš s tím, že mu tyto 4 miliardy budou chybět.

"Čtyři miliardy navíc pro školství není náš výmysl. Je to prohlášení vlády, která se teď k tomu bude muset postavit," řekl Aktuálně.cz šéf odborářů František Dobšík. "Čekáme ještě, jak dopadnou další jednání. Pak zvážíme náš postup," dodává.

Ministr oznámil svůj záměr škrtat platy nepedagogických pracovníků ve školství nedávno. Hodlá u nich škrtnout 700 milionů korun, což by znamenalo, že jim plat klesne o 5 procent. Už letos přitom hospodářkám, uklízečkám a dalšímu personálu škol klesly platy o 10 procent a jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 tisíc korun.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková proto nevyloučila ani stávku, školy by mohly zůstat zavřené některý den v září, než se bude projednávat definitivní podoba rozpočtu. Odboráře už podpořil třeba senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Kalousek: Peníze si netisknu

"Je otázka, na kolik pan ministr myslí snižování platů nepedagogických pracovníků vážně, nebo je to jen vyjednávací taktika. To si musíme vyjasnit," upřesnil Dobšík.

Ve čtvrtek jednaly o penězích pro resort školské odbory přímo s ministrem financí právě za TOP 09 Miroslavem Kalouskem - a odešly s nepořízenou.

"Nemám někde natisknutý balík peněz," reagoval Kalousek na dotaz, zda ministerstvu školství přidá do rozpočtu pro příští rok. Je prý o tom ještě možné vést diskusi, ale vláda by v tom případě musela říct, z jakého resortu peníze vezme.

 

Právě se děje

Další zprávy