Do veřejných zakázek můžou znovu i málo průhledné firmy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 12. 2010 15:52
Sněmovna přehlasovala Senát a pustila do veřejných soutěží i společnosti s akciemi na majitele
Poslanci prosadili svou
Poslanci prosadili svou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do veřejných soutěží se budou moci dál hlásit i firmy s anonymními akciemi na majitele.

Rozhodli tak poslanci, kteří dnes přehlasovali Senát.

Společnosti ucházející se o zakázku za veřejné peníze budou ale nuceni poodhalit své majitele - musí informovat zadavatele zakázky o všech akcionářích, kteří vlastní více než 10 procent akcií.

Opravená "chyba"

Senát chtěl přitvrdit a prosadit větší omezení pro firmy s anonymními akciemi, poslanci prosadili svou - mírnější - verzi. Shodli se na tom drtivou většinou. Kromě koalice podpořili sněmovní verzi i sociální demokraté. Proti nebyl nikdo, nehlasovali jen komunisté a hrstka poslanců ČSSD a ODS.

Skončila tak anabáze zákona, který napravoval chybu z letošního jara. Místo, aby tehdy poslanci zamezili přístup k veřejným soutěžím jen neprůhledným firmám, zatrhli to i těm, které mají akcie zaknihované nebo s nimi obchodují na burze - a majitel je tudíž jasný.

Tedy i velkým zahraničním společnostem, což je v rozporu s právem EU.

Do veřejných zakázek by se tak nemohly přihlásit ani firmy jako je Komerční banka, ČEZ, Unipetrol nebo telekomunikační firma Telefonica O2 Czech Republic. Všechny totiž mají akcie na majitele.

Nový zákon až příští rok

Nový zákon o veřejných zakázkách připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, hotov by měl být až příští rok. Zároveň není jasné, zda zruší akcie na majitele - v koalici to zatím vypadá, že spíše ne.

Vlastníkem "listinných akcií na majitele" je momentálně ten, kdo je fyzicky drží v ruce. Experti proto upozorňují, že se takové akcie můžou snadno stát nástrojem korupce nebo praní špinavých peněz.

Aktuálně.cz už dřív upozorňovalo, že akcie na majitele sice existují i v takových zemích, jako je Francie, Německo, Polsko nebo Slovensko - ale vždy jen v zaknihované podobě, kdy je jméno majitele evidované.

Naopak naprosto benevolentní přístup českého práva znají podle databáze OECD jen "daňové ráje" jako je Anguilla, Guatemala, Marsallovy ostrovy a Nauru.

 

Právě se děje

Další zprávy