Do vedení NKÚ zamířil další politik: Reisiegel z ODS

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
30. 4. 2010 10:50
Poslance ve sněmovně nahradí Klára Slámová, kandidující za Suverenitu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení Nejvyššího kontrolního úřadu má ode dneška nového člena, dosavadního poslance za ODS Daniela Reisiegela.

Ten dopoledne složil slib do rukou končícího předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, a tím přestal být členem dolní komory parlamentu.

Do jeho křesla ve sněmovně usedne náhradnice, bývalá členka ODS advokátka Klára Slámová, která ve květnových sněmovních volbách kandiduje za stranu Jany Bobošíkové Suverenita.

Do NKÚ, který má být podle ústavy čtvrtým pilířem demokracie, tak zamířil další poslanec.

Strany kontrolují NKÚ

Na snahu politiků ovládnout nezávislou instituci, která rozhoduje o kontrolách hospodaření se státnímu penězi, upozornil deník Aktuálně.cz už loni v březnu. Tehdy zahájili poslanci personální změny ve vedení úřadu.

Dosud se jim podařilo dostat do kolegia NKÚ šest členů, kteří mají blízko k ČSSD, jednu bývalou komunistickou poslankyni a dva zástupce ODS. Sedmnáctičlenné kolegium dnes doplnil další poslanec za občanské demokraty Daniel Reisiegel.

Proti obsazování kolegia politiky zprvu protestoval šéf úřadu František Dohnal, který je nechtěl nominovat. Sněmovna mu na oplátku nepotvrzovala jeho kandidáty z řad odborníků.

Boj o NKÚ vypukl v březnu loňského roku poté, co z jednání kolegia o závěrečném účtu úřadu vzešlo i usnesení, kritizující hospodaření NKÚ i výdaje jeho prezidenta Františka Dohnala.

Podle 12 členů kolegia si jejich šéf žil na "vysoké noze". Vyčítali mu luxusní byt, nákupy uměleckých děl i služební vozy.

Tématu se pak chytili poslanci kontrolního výboru, kteří se neúspěšně pokoušeli hospodaření úřadu zkontrolovat. Dohnal je ale na NKÚ nepustil s tím, že na takovou prověrku nemají ze zákona nárok.

Dohnal žije moc luxusně

Ve středu policie ale šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala obvinila z toho, že porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a zákona o rozpočtových pravidlech.

"Je stíhán v souvislosti s užíváním nadstandardně velkého a nadstandardně vybaveného bytu v Praze 3. Obvinění mu bylo sděleno včera," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Dohnalův právník Václav Vlk ale tvrdí, že obvinění nemá žádné opodstatnění a za vším je politika. "V obvinění se hovoří o tom, že jeho byt byl nepřiměřeně veliký a nepřiměřeně vybavený. Z čeho byla ona "nepřiměřenost" vypočítána zde ale chybí," uvedl pro deník Aktuálně.cz.

"Působí to spíš jako varování pro Františka Dohnala i další šéfy NKÚ, co je může čekat, pokud budou trvat na kontrolách státních financí," dodal.

Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté zatím vyčíslili na více než 900 tisíc korun. V případě odsouzení mu hrozí trest šest měsíců až pět let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy