Rebelka Zelienková se brání odvolání z delegace do Rady Evropy, do Štrasburku odletěla se Zaorálkem

Kateřina Chládková
Aktualizováno 27. 6. 2017 14:42
O odvolání poslankyně Kristýny Zelienkové ze Stálé delegace do Rady Evropy, podle ní rozhodla Poslanecká sněmovna neprávem. Do Štrasburku odletěla s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. "Byl jako jeden z mála proti mému vyloučení z Parlamentního shromáždění" napsala na svém Facebooku poslankyně za TOP 09, známá svým odchodem z hnutí ANO a kritikou Andreje Babiše.
Kristýna Zelienková.
Kristýna Zelienková. | Foto: DVTV

Praha - Krátce před jednáním Poslanecké sněmovny odletěla do Štrasburku odvolaná delegátka do Parlamentního shromáždění Rady Evropy Kristýna Zelienková. Poslanci podle ní nemají právo odvolávat členy delegace uprostřed roku. "Jsem stále členkou, sněmovna si může hlasovat, o čem chce," řekla deníku Aktuálně.cz Zelienková.

Důvodem odvolání může podle Zelienkové být její vystoupení z hnutí ANO a vstoupení do TOP 09, za kterou jde do říjnových voleb v čele kandidátní listiny Zlínského kraje.

"Do delegace jsem byla nominovaná za hnutí ANO. Strana má samozřejmě legitimní právo vyměnit svého zástupce, měla by to ale udělat podle pravidel Rady Evropy, tedy v lednu. Jednoduše vymění jméno a nemusí se kolem toho dělat takový tyjátr," řekla poslankyně, která v delegaci působila od prosince 2013. Podle ní je tato aféra zkouškou toho, co vše si lze ve sněmovně dovolit.

Na stížnost Zelienkové reagovala předsedkyně delegace a poslankyně za ČSSD Dana Váhalová. Podle ní Zelienková neumožnila dohodu o výměně zástupce a tím narušila poměr zastoupení poslaneckých klubů v delegaci.

"Ctím právo klubu ANO na rozhodování o tom, kdo je ve kterém výboru, komisi či delegaci zastupuje. Nesou za svého zástupce odpovědnost a on prezentuje jejich návrhy a názory v rámci delegace i mimo ni," řekla Váhalová.

Mandát trvá od ledna do ledna

Mandát členů stálé delegace Rady Evropy by měl podle Zelienkové trvat vždy od ledna do ledna. "Tato instituce řeší dodržování lidských práv, principů právního státu a demokracie. Když poslanec vystupuje kriticky, může se stát, že jej bude někdo chtít odvolat. Právě proto je v pravidlech Rady Evropy ukotveno, že členové nemohou být uprostřed roku odvoláni, aby každý měl právo a možnost vystoupit a objektivně říct, co se děje," uvedla dále Zelienková.

Za poslankyní stojí i její stranický kolega, právník a europoslanec Jiří Pospíšil. "Poslanecká sněmovna skutečně odvoláním Zelienkové porušila ustanovení Rady Evropy, v průběhu roku není možné členy odvolávat," řekl Aktuálně.cz Pospíšil.

Nárok Zelienkové na dokončení mandátu v Parlamentním shromáždění Rady Evropy uznává i Váhalová. "Podle pravidel trvá členství poslankyně Zelienkové do řádného zániku její funkce buď její rezignací, nebo vypršením mandátu. Náklady i odpovědnost za způsob výkonu funkce jsou nadále v její režii," doplnila předsedkyně.

Zelienková napsala už v pondělí na svém facebookovém profilu, že Parlamentní shromáždění Rady Evropy potvrdilo její nárok a do Štrasburku odletí, klidně i na vlastní náklady. "Dala jsem slovo, že vystoupím se svým příspěvkem o Ukrajině, a to slovo dodržím," uvedla poslankyně. O svém odvolání a neshodách ve sněmovně ale v Radě Evropy mluvit nehodlá. "Špinavé prádlo se má prát doma," uzavřela Zelienková.

 

Právě se děje

Další zprávy