Do Sněmovny dorazila žádost o vydání Bohuslava Svobody

ČTK ČTK
29. 11. 2013 14:38
Poslanec je obviněn v kauze Opencard.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do Sněmovny dorazila žádost o vydání poslance a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody, který je obviněn v kauze Opencard. Uvedla to agentura ČTK.

Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že do jeho rukou žádost o vydání poslance dorazila. Jméno ale komentovat nechtěl.

"Žádost jsem předal předsedovi mandátového a imunitního výboru panu Bendovi. Členové ale ještě jméno neznají, protože dosud nesložili slib mlčenlivosti," vysvětlil Hamáček.

Jde už o druhou žádost, která do Sněmovny po volbách dorazila. Již před časem Okresní soud v Mostě požádal o vydání poslance hnutí ANO Bronislava Schwarze.

Svoboda situaci příliš komentovat nechtěl, o žádosti se dozvěděl až od novinářů. "Je s podivem, že to vědí novináři dříve než lidé, kterých se to týká," uvedl.

Potvrdil však své již dřívější prohlášení, že požádá o vydání. "Žádost projedná mandátový a imunitní výbor a já mu poté oznámím, že o žádnou imunitu v této kauze, kterou od začátku považuji za vymyšlenou, nežádám," uvedl Svoboda.

Případ Opencard mají na starosti detektivové z ÚOOZ a dozoruje ho pražské státní zastupitelství. Zastupitelství žádost nepodávalo a od policie zatím neobdrželo návrh na obžalobu Svobody.

ÚOOZ odmítlo komentovat, zda o Svobodovo vydání žádají oni. "Nepodáváme informace o našich postupech," sdělil pouze stručně mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Škoda 25 milionů

Deset současných i minulých radních za ODS a TOP 09, včetně exprimátora Bohuslava Svobody a jeho nástupce Hudečka, detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Obvinění se týká zakázky na podporu systému, kterou loni získala za zhruba 74 milionů korun firma Haguess. Město údajně pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž. Vznikla tak prý škoda za asi 25 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy