Do Senátu letos kandiduje sexuolog Uzel i herec Županič

ČTK ČTK
9. 3. 2012 11:22
Přibližně čtvrtina z 27 senátorů nebude své mandáty obhajovat
Čtvrtina senátorů svůj mandát obhajovat nebude (ilustrační foto).
Čtvrtina senátorů svůj mandát obhajovat nebude (ilustrační foto). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Přibližně čtvrtina senátorů nebude podle dostupných informací při letošní obměně horní komory parlamentu obhajovat svůj mandát.

O 27 míst v Senátu budou kromě místních politiků či lékařů tradičně soupeřit také současní i bývalí poslanci včetně posledního předsedy sněmovny.

ČSSD, která si v pátek své kandidáty pozvala do sídla horní komory, mezi ně zařadila další hejtmany.

Ze známých osobností oznámili svou kandidaturu herec Ladislav Županič (za ODS) nebo sexuolog Radim Uzel (za zemanovce). Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura naznačil možnost kandidatury na Zlínsku.

Vondra a Töpfer znovu kandidují

Z ODS, která bude ve volbách obhajovat 14 křesel, znovu nekandidují předsedové senátního evropského výboru Luděk Sefzig a šéf volební komise Jiří Pospíšil.

Znovu uspět chtějí naopak ministr obrany Alexandr Vondra, teplický primátor Jaroslav Kubera, šéf vinohradského divadla Tomáš Töpfer nebo předseda krajanské komise Tomáš Grulich.

V Praze 8 chce tamní ODS nominovat místo místopředsedkyně Senátu Aleny Palečkové Danielu Filipiovou, která je senátorkou za Prahu 2.

Sociální demokraté, kteří obhajují šest křesel, se rozhodli v Ostravě vystřídat Otakara Veřovského starostou Karlem Sibinským. Se Senátem se má rozloučit také předsedkyně jeho ústavní komise Jiřina Rippelová, která prohrála nominační souboj o Domažlicko s poslancem Janem Látkou.

Znovu kandidovat mají naopak předseda senátorů ČSSD Petr Vícha nebo předsedové kulturního a hospodářského výboru Jaromír Jermář a Jan Hajda, který se střetně na Břeclavsku s Uzlem. Županič bude protikandidátem Boženy Sekaninové (ČSSD) na Prostějovsku.

Koukal a Pithart už o mandát nebojují

Z lidoveckých senátorů už znovu kandidovat nechtějí jejich předseda Václav Koukal a místopředseda Senátu Petr Pithart. Na rozdíl od bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, proti němuž ČSSD vysílá místopředsedu agrární komory Jindřicha Šnejdrlu.

Místo Adolfa Jílka (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09) za Šumpersko by měl podle ČSSD obsadit bývalý předseda dolní komory Miloslav Vlček, který předloni na poslanecký mandát rezignoval kvůli dotacím svému bývalému poradci. Na Třebíčsku by mohl znovuzvolení Vítězslava Jonáše (ODS) zmařit poslanec ČSSD František Bublan.

Podívejte se, jak senátoři rozhodovali o přímé volbě prezidenta:

TOP 09 představila zatím osm svých kandidátů. Například na Rokycansku a Domažlicku má poslance Jaroslava Lobkowicze a Michala Janka, na Mladoboleslavsku bývalého trenéra tamního fotbalového klubu Karla Stannera.

Mandát budou obhajovat předsedkyně senátorského klubu Soňa Paukrtová na Jablonecku a Jana Juřenčáková na Zlínsku. Mezi jejich soupeře mají patřit hejtmani Stanislav Eichler a Stanislav Mišák (oba ČSSD).

Komunisté obhajují jeden mandát

Na Náchodsku míří do voleb jejich královéhradecký kolega Lubomír Franc; soupeřit by měl jak s nynějším senátorem Petrem Pakostou, který ODS opustil, tak s jeho možnou nástupkyní Zdeňkou Horníkovou. Na Svitavsku projevil zájem o nominaci pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD).

Komunisté obhajují jediný mandát na Sokolovsku, o který bude znovu usilovat jejich senátor Václav Homolka.

 
domácí politika Aktuálně.cz zprávy Krátce Praha volby Senát Socdem (Sociální demokracie, ČSSD) ODS TOP 09 KDU-ČSL KSČM Volby do Senátu 2012 Jiří Čunek Alexandr Vondra Tomio Okamura Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Chomutov Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Rokycany Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Domažlice Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Jablonec nad Nisou Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Brno-město Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Břeclav Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Vsetín Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Mladá Boleslav Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Zlín Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Chrudim Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Šumperk Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Náchod Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Opava Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu České Budějovice Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Třebíč Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Teplice Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Litoměřice Tomáš Škaryd Jan Zahradník Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Benešov Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Svitavy Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Prostějov Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Ostrava-město Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Praha 8 Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Praha 4 Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Praha 12 Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Karviná Volby do Senátu 2012 ve volebním obvodu Praha 2 Tomáš Grulich Viliam Buchert Zdeněk Zavřel Karel Jakobec Jiří Binter Luděk Sefzig Ladislav Županič Radko Martínek

Právě se děje

Další zprávy