Duely senátních voleb: Sever čeká souboj siláků Šlégra a Zaremby, Konvička může změnit osud ministra

Kristýna Svrdlinová
3. 8. 2016 14:51
Kandidátky do senátních voleb jsou po úterku kompletní. V podzimních volbách půjde do boje o post senátora přes dvě stě kandidátů. Nejvíce mandátů bude obhajovat ČSSD, o hodně půjde také ODS. O znovuzvolení bude usilovat například místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Také ministr průmyslu Jan Mládek bude chtít vyhrát, jelikož jeho pozice ve vládě i straně závisí právě na výsledcích senátních voleb. Kromě politiků však do horní komory kandiduje i několik umělců, sportovců a také odpůrci islámu.
Jiří Šlégr se ze Sněmovny vrátil k hokeji, teď si dělá zálusk na křeslo v Senátu.
Jiří Šlégr se ze Sněmovny vrátil k hokeji, teď si dělá zálusk na křeslo v Senátu. | Foto: ČTK

Praha - Do úterního odpoledne měly politické strany a hnutí čas nominovat své kandidáty do Senátu. Definitivně se v říjnových senátních volbách, které se konají zároveň s volbami krajskými, bude o senátorská křesla ucházet 233 kandidátů v 27 obvodech. Nejvíce postů bude obhajovat ČSSD, v sázce jich má deset. Obdobně je na tom ODS, která má v současnosti druhý největší senátorský klub o 14 členech, avšak osmi z nich letos končí mandát.

V Hodoníně se pokusí svůj post znovu obhájit místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Soupeřit bude s mistrem světa v jízdě na vysokém kole Josefem Zimovčákem. Ten bude kandidovat za hnutí ANO, i když původně ho chtěla za svého kandidáta strana TOP 09 a Starostové, která mu na kampaň nabídla půl milionu korun; ANO nakonec dalo dvakrát víc.

Svoje senátorské křeslo chce v Blansku obhájit i Jozef Regec, poradce prezidenta Miloše Zemana pro sport. Původně patřil k ČSSD, před čtyřmi lety se ale přesunul k Zemanovcům a nyní kandiduje za soukromníky podnikatele Iva Valenty, kterému patří hazardní skupina Synot.

Důležitý souboj v táborském obvodu čeká ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), jehož pozice ve vládě i ve straně závisí právě na výsledku senátních voleb. Pokud senátorské křeslo nezíská, jeho pozice bude slabá. Sám prohlásil, že v tomto případě by uvažoval o rezignaci na post ministra. Důležité pro Mládka je, že v letošních volbách už nebude kandidovat dosavadní táborský senátor Pavel Eybert z ODS, který Mládka v minulých volbách těsně porazil v druhém kole.

V Táboře bude do Senátu kandidovat i bývalý předseda Bloku proti islámu Martin Konvička za Alternativu pro Českou republiku 2017. Za stranu, která bojuje proti „islamizaci a multikulturalismu“, kandiduje i Eva Hrindová, zakladatelka hnutí Naštvané matky. Bojovat o post senátorky bude v Olomouci.

Nejen politici, ale i sportovci a umělci

Do Senátu se letos snaží dostat i několik sportovců, například v Karlových Varech bude kandidovat žokej Josef Váňa za hnutí ANO. V Mostě se o senátorské křeslo utkají hned dva bývalí sportovci. Jedním z nich je hokejista a olympijský vítěz Jiří Šlégr na kandidátce ČSSD. Od roku 2010 byl poslancem sociálních demokratů, pak ale následoval Jiřího Paroubka do strany LEV21. V červnu 2013 se poslaneckého mandátu vzdal s tím, že se chce vrátit do „čistého sportovního prostředí“.

Druhým je olympijský vítěz ve vzpírání z roku 1980 Ota Zaremba kandidující za dělnickou stranu. Zaremba proslul svými negativními výroky na adresu Romů, ze svého sportovního klubu dokonce všechny vzpěrače romské národnosti vyloučil. Podobně laděným mosteckým kandidátem je i herec a podnikatel Jiří Maria Sieber (Řád národa), který se vymezuje nejen vůči Romům, ale i proti uprchlíkům.

V Praze 6 je doposud senátorem Petr Bratský za ODS, znovu kandidovat ale nechce. Místo něj občanští demokraté vyšlou do boje o senátorské křeslo disidenta Františka „Čuňase“ Stárka. Jeho soupeřem bude filozof Václav Bělohradský kandidující za ČSSD a zelené. Jeden z nejznámějších současných českých myslitelů žil od roku 1970 v Itálii, po roce 1989 působil i v Česku, kam teprve loni přesídlil natrvalo. Hnutí ANO v tomto obvodě zastupuje tanečník a choreograf Vlastimil Harapes.

Na umělce vsadily i další strany. V Praze 10 bude za Stranu soukromníků ČR kandidovat hudebník Felix Slováček. Voliči v obvodě Plzeň-jih na kandidátce Občanských patriotů najdou režiséra několika večerníčků Václava Chaloupka.

 

Právě se děje

Další zprávy