Do přímé volby prezidenta se chystá Karel Randák

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
28. 8. 2012 6:30
Do kampaně se chystá na poslední chvíli naskočit nečekaný kandidát
Karel Randák nečekaně zvažuje kanidaturu v přímé volbě prezidenta.
Karel Randák nečekaně zvažuje kanidaturu v přímé volbě prezidenta. | Foto: Michal Žák

Praha - Do kampaně před přímou volbou prezidenta se chystá na poslední chvíli naskočit nečekaný kandidát.

O post hlavy státu se podle zjištění deníku Insider hodlá ucházet někdejší šéf rozvědky (Úřadu pro zahraniční styky a informace) a dnes "oblíbenec" mnoha politiků a lobbistů Karel Randák.

Generál ve výslužbě doposud jakékoli přímé angažmá v politice odmítal. Poslední rok se profiluje především v protikorupčním fondu miliardáře Karla Janečka; upozornil například na podezřelé transakce v pražském dopravním podniku.

Teď chce Karel Randák během dvou měsíců sehnat padesát tisíc hlasů, aby příští rok v lednu mohl na prezidenta kandidovat.

V podstatě rozhodnuto

Sám Randák Insideru potvrdil, že prezidentskou kandidaturu skutečně zvažuje a zdroje z jeho okolí podle deníku potvrdily, že je v podstatě rozhodnutý.

"Odjíždím teď na dovolenou a začátkem září se definitivně rozhodnu. Teď můžu potvrdit jen to, že o kandidatuře uvažuji," řekl pro Insider Randák.

O detailech se však odmítl po telefonu bavit a navržená osobní schůzka nebyla možná s ohledem na to, že právě odjížděl do zahraničí.

Je to mocný úřad

Obrat v Randákově postoji k aktivní politice způsobila podle zdrojů Insideru úvaha, že v případě přímé volby prezidenta kandiduje sám za sebe, a nikoli za stranu, jejíž pravidla by musel ctít.

Randák je totiž do značné míry neřízená střela, tvrdě prosazuje svou, v debatách s protivníky si nebere servítky, píše Insider. A hlavně podle deníku prezidentský úřad v Randákových očích poskytuje mnohem větší šanci něco změnit než třeba post řadového poslance.

Podrobnosti v placeném večerníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy