Do Kanady se už bez víz nedostanete. Jak na to?

Domácí Domácí
14. 7. 2009 6:00
Rady, co dělat, když míříte do Kanady

Praha - Od dnešní šesté hodiny ranní je pro cestu do Kanady kvůli návštěvě, studiu či krátkodobé práci zapotřebí víz. Ani ne po dvou letech je severoamerický stát pro Čechy znovu zavedl poté, co se prudce zvedl počet žadatelů o azyl, zejména z řad Romů.

Stovky lidí už ale měly koupený zájezd. Co tedy dělat, abyste neměli problémy se vstupem na kanadské území?

Bude nějaká tolerance?

Kanadské úřady budou po 48 hodin udělovat víza při příletu do Kanady. Pokud tedy přilétáte dříve než s půlnocí tamního času 15. července, nepotřebujete narychlo vyřizovat víza.

Kde žádat?

Ostatní se musejí obrátit na konzulární oddělení Velvyslanectví Kanady ve Vídni. Postup je uveden na stránkách ambasády na www.kanada.at.

Lze žádost poslat?

Žádost lze doručit i poštou nebo kurýrem, což ocení zejména cestovatelé mířící do Kanady těsně po termínu, kdy jsou tamní úřady "tolerantní".

Co je třeba splňovat?

Každý žadatel o vízum bude muset dokázat, že jeho návštěva Kanady je krátkodobá, že nezůstane v Kanadě déle než po povolenou dobu, že má dostatek financí na pokrytí nákladů pobytu v Kanadě, že je v dobrém zdravotním stavu, nemá záznam v trestním rejstříku a nepředstavuje bezpečnostní riziko pro kanadské občany.

Pomůže mi ambasáda v Praze?

Jen do poloviny srpna, a i tak jen žádost přepošle do Vídně.

Kde zjistím více?

Do 17. července bude fungovat horká linka vízového oddělení ve Vídni. Číslo je: +43-1-531-38-3600, funguje od pondělí do pátku od 9 hod. do 12 hod. a od 13 hod. do 15 hod.

Co když už nejsem v ČR a mířím do Kanady?

Občané České republiky, kteří jsou v současné době mimo Českou republiku, nebo ti, kteří navštíví jinou zemi před vstupem do Kanady, mohou požádat o vízum pro krátkodobý pobyt v nejbližší kanadské vízové kanceláři v místě, kde se nacházejí. Seznam kanadských vízových kanceláří v zahraničí a informace ohledně postupu při podávání žádostí o vízum pro krátkodobý pobyt jsou uvedeny na www.cic.gc.ca.

 

Právě se děje

Další zprávy