Do Izraele jel se Schwarzenbergem i Kmoníček

ČTK ČTK
6. 5. 2013 20:20
Řeč přišla také na spor o jmenování českých velvyslanců
Šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček
Šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček | Foto: Reuters

Jeruzalém - Prezident Miloš Zeman vyslal šéfa svého zahraničního odboru Hynka Kmoníčka na cestu do Izraele s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Ministrova dvoudenní návštěva židovského státu skončila v pondělí. Kmoníček a Schwarzenberg spolu krátce probírali spor prezidenta a ministra kolem jmenování českých velvyslanců. Kmoníček mluvil o přípravě "technického kroku", který má ukázat, že Zeman chce dále jednat.

Zástupce Hradu prý ale do Jeruzaléma jel hlavně kvůli pondělnímu česko-izraelskému fóru, které připravovalo společné zasedání vlád obou zemí a návštěvu Zemana v Izraeli.

Spor o obsazování velvyslaneckých míst se rozhořel, když Zeman navrhl jako velvyslankyni na Slovensku manželku exprezidenta Václava Klause Livii. Ministrovi se to nezamlouvá, měl už jiného adepta. Rozepře v podstatě zablokovala jmenování nových šéfů českých zastupitelských úřadů.

Kmoníček uvedl, že jedná o "malém technickém kroku ze strany prezidenta", které má být gestem ukazujícím, že Zeman je stále připraven k jednání. "Bude-li mít ministerstvo zahraničí zájem někam pokročit a něco recipročně nabídnout," dodal bez bližších detailů. "Těším se na tento vstřícný krok. Jsem na něj velice zvědav," podotkl před novináři Schwarzenberg.

"My jsme o tom spíše žertovali. Letěli jsme spolu, bavili jsme se spolu, ale nic konkrétního mi řečeno nebylo," řekl v Jeruzalému ministr o debatě s Kmoníčkem. Vyřešení sporu podle Schwarzenberga záleží na tom, jak se rozhodne Zeman.

"Já jsem ten spor nezačal, tak ho také nemohu ukončit. Ukončit ho může pouze ten, který ho začal," dodal. Kmoníček řekl, že další jednání bude mít později v Praze s náměstkem ministra Jiřím Schneiderem.

Kromě Klausové do Bratislavy Zeman také prosazuje na volné místo velvyslance v Rusku někdejšího kosmonauta a současného europoslance za KSČM Vladimíra Remka.

ČSSD: Spor je nevhodný

Jmenování velvyslanců je v kompetenci prezidenta a Zeman dal najevo, že by chtěl mít v rozhodovacím procesu o návrzích větší slovo. Argumentuje svým silným mandátem z přímé volby prezidenta. Už dal najevo, že by případně mohl v této věci ministra obejít a dohodnout se s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Premiér ale takovou možnost odmítl a opakovaně aktéry vyzval, aby spor neřešili veřejně.

Zemana i Schwarzenberga kritizuje opoziční ČSSD: veřejný spor o velvyslance podle ní poškozuje obraz země a je nevhodný.

Diplomaté v neoficiálních rozhovorech uvádějí, že spor jim komplikuje práci. Ministr Schwarzenberg v pondělí připustil, že vše kolem velvyslanců stagnuje. Také zopakoval, že vhodným kandidátem na velvyslanecký post v Izraeli by podle něj byl Alexandr Vondra.

 

Právě se děje

Další zprávy