Do Evropského parlamentu za Česko kandiduje Ital i pokrývač

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
11. 4. 2014 19:07
V nadcházejících celoevropských volbách kandiduje v Česku 39 politických uskupení a 857 kandidátů. Vyberete si?
Propagační kampaň letošních voleb do Evropského parlamentu.
Propagační kampaň letošních voleb do Evropského parlamentu. | Foto: Evropský parlament

Praha – Česko v květnu oslaví deset let od připojení k Evropské unii. Podruhé si také čeští občané budou moci zvolit své zástupce do Evropského parlamentu (EP).

Do voleb se zaregistrovalo celkem devětatřicet politických uskupení s 857 kandidáty. Do parlamentu se ale bude moci dostat pouze jedenadvacet z nich. Kdo jsou?

Na kandidátních listinách převažují muži. Pouze 26, 84% všech uchazečů jsou ženy. Průměrný věk kandidátů je 46, 85 roku. Mužům je v průměru 47, 6 a ženám o tři roky méně.

Nejstarší je třiaosmdesátiletý Josef Orszulík z Ostravy, který je nominován za koalici Strana práce a Nespokojení občané!. Do kolonky povolání uvedl astrolog a myslitel. Sedmdesát let a více je celkem pětatřiceti kandidátům.

Jednadvacetiletých kandidátů, tedy nejmladších možných pro vstup EP, je osm. Kandidují za Českou pirátskou stranu, Českou stranu národně socialistickou, ODS, Stranu svobodných občanů, Občanskou konzervativní stranu, VIZI 2014 a NE Bruselu – Národní demokracii. Polovina z nich studuje.

Italský ekonom, fotbalista i country zpěvák

Kromě českých občanů jsou uchazeči o post evropského poslance také Slováci a jeden Ital. Ekonom Vitale Francesco Dott, uveden bez politické příslušnosti, je šestnáctkou na kandidátce strany LES Martina Bursíka. Na kandidátce ODS zase lze najít Čecha vietnamského původu Nguyena Cong Hunga.

Do Evropského parlamentu kandiduje také Zdeňka Mašínová, dcera Josefa Mašína, herci Martin Zounar (VIZE 2014) a Simona Chytrová (VV), režisér Martin Vadas či fotbalista Vladimír Šmicer (VIZE 2014) a olympijský vítěz z roku 1980 ve vzpírání Ota Zaremba (DSSS).

Mezi uchazeči o místo europoslance lze nalézt country zpěváka, pilota vrtulníku LZS, kastelánku zámku Lednice, šachového profesionála, stromolezce, ředitele ZOO, dobrodruha, hostinského, tajemníka Dělnické mládeže či pokrývače. Téměř polovina kandidátů strany KSČ jsou povoláním důchodci.

Nejvíce kandidátů - 262, se k žádnému politickému uskupení nehlásí. Po osmadvaceti stranických kandidátech má Dělnická strana sociální spravedlnosti a LEV 21 – Národní socialisté. Na třetí příčce je Strana svobodných občanů se sedmadvaceti jmény.

Jedno jméno na kandidátní listině má Strana pro Evropu, po dvou pak ANTIBURSÍK – STOP EKOTERORU! a Romská demokratická strana.

Strana s nejdelším názvem se jmenuje “Volte Pravý Blok-stranu za ODVOLAT.polit.,NÍZKÉdaně,VYROVN.rozp.,MIN.byrokr.,SPRAV.just.,PŘÍMOU demokr. WWW.CIBULKA.NET“. Nejkratší název má hnutí ANO 2011. Se zkratkou si pohrála strana LES (Liberálně ekologická strana), O. K. strana (Občanská konzervativní strana) a NO! (Nespokojení občané!), která tvoří koalici se Stranou práce. Svůj názor jasně prezentuje strana ANTIBURSÍK – STOP EKOTERORU!.

Evropské volby v roce 2009 vyhrála ODS s 31, 45% hlasy a získala devět mandátů. Druhá skončila ČSSD s 22, 39% a sedmi mandáty. Vítěznou trojici doplnila KSČM se ziskem 14, 18% a čtyřmi mandáty. Zbylé dvě křesla (v roce 2009 měla Česká republika dvaadvacet evropských poslanců) obsadila KDU-ČSL. Letošní volby do Evropského parlamentu se budou konat 23. - 24. května.

 

Právě se děje

Další zprávy