Do boje o Hrad jde kontroverzní umělec Vladimír Franz

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
30. 7. 2012 17:30
Výtvarník a profesor se tak rozhodl na základě podpory lidí z facebookové skupiny
Vladimír Franz na jedné z koláží.
Vladimír Franz na jedné z koláží. | Foto: Vladimír Franz prezidentem, Facebook

Praha - Kandidaturu na prezidenta oznámila jedna z nejzapamatovatelnějších tváří české umělecké scény, výtvarník a profesor přednašející na DAMU Vladimír Franz.

S nápadem, že do prezidentského křesla by mohl usednout právě umělec s extravagantním vzezřením, přišla iniciativa na sociální síti Facebook.

Stránku „Vladimír Franz prezidentem" v současné době podporuje téměř 4000 lidí.

Svoji kandidaturu Franz, který je zároveň hudebním skladatelem a získal i titul doktor práv, de facto oznámil prostřednictvím videa, které iniciativa na Facebooku zveřejnila.

"Nejdřív je třeba získat potřebný počet podpisů potenciálních podporovatelů, pak teprve se stávám kandidátem. A pak nastane velké učení a zmáhání mnoha kroků, protože já zdaleka neumím všechno," uvedl ve videu Franz.

Prohlédněte si galerii předvolebních koláží s Vladimírem Franzem

Podle něj by měl být prezident morální autoritou a měl by umět pojmenovávat věci, protože z hlediska jeho postavení mají taková pojmenování obecnou váhu. Hlava státu by měla být poslední instancí a zároveň záštitou občanů, uvedl Franz.

"Směřování, chuť i vůně zahraniční politiky státu je determinována a určována vládou. Co se prezidenta týče, měl by být jejím morálním zastřešením a zároveň by měl usilovat o to, aby Česká republika, která je součástí takových uskupení, jako je Severoatlantická aliance nebo evropské společenství, působila co nejdůstojněji a nejsebevědoměji," řekl profesor.

 

Právě se děje

Další zprávy