Dlouhá krize vlády by poslala nové penze ke 3 tisícům

Petr Holub
19. 4. 2011 6:00
Katastrofa pro nové důchodce hrozí v říjnu. Koalice musí rychle jednat
Mělo by se spěchat, penze nepočkají. Lídři koalice u prezidenta.
Mělo by se spěchat, penze nepočkají. Lídři koalice u prezidenta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protahování vládní krize, které může skončit nestabilní vládou nebo dokonce předčasnými volbami, by mělo závažné dopady na nové důchodce. 

Bez dohody ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se totiž napřiklad může naplnit pohrůžka Ústavního soudu, který loni na jaře zrušil patnáctý paragraf zákona o důchodovém pojištění a který musí koalice nově ve sněmovně nechat schválit tak, aby začal platit 1. října.

Pokud se tak nestane, důchody mohou výrazně klesnout.

Tři tisíce důchodu

Zmíněný paragraf totiž stanoví tzv. „redukční hranice", s jejichž pomocí se přerozdělují peníze vybrané na pojistném ve prospěch chudých. Ústavní soudci tvrdí, že systém je k bohatším občanům nespravedlivý, a žádají, ať sněmovna stanoví redukční hranice jinak. Pokud poslanci nestihnou schválit novou verzi sporného paragrafu do konce září, redukční hranice prostě přestanou fungovat.

Hrozba pro nové důchodce je v tom, že zrušený paragraf kromě přerozdělování definuje také tzv. „výpočtový základ", ze kterého se počítají nové důchody.

„Pokud potřebujete k výpočtu důchodu několik proměnných a jedna chybí, tak důchody nejdou spočítat," popsal vrchní ředitel Jiří Král z ministerstva práce a sociálních věcí situaci, ve které se může ocitnout důchodový systém od začátku října.

Když poslanci nebudou pracovat a paragraf včas nedoplní, bude Česká správa sociálního zabezpečení od října vyměřovat novým důchodcům penze pouze ve výši 3000 korun.

Na tuto částku má nárok každý bez ohledu na to, jestli pracoval a jestli tedy má nějaký výpočtový základ.

Čas má ještě rezervu

Říjen je vzhledem ke složitosti problému a postoji levicové opozice šibeniční termín, poslanci ho ale stále ještě mohou stihnout.

Vláda poslala sněmovně potřebnou novelu důchodového zákona počátkem letošního března. Na pořadu nadcházející schůze sněmovny je druhé a třetí čtení.

Vzhledem k odporu levice lze očekávat veto Senátu. To by stihla sněmovna přehlasovat do konce června a případný protest prezidenta republiky ještě během července. Pro případné komplikace je tedy k dispozici nejméně měsíční rezerva.

Nutnost stojedničky

Takový jízdní řád však platí pouze v případě, když vláda dokáže ve sněmovně sehnat aspoň 101 hlas.

Levicová opozice novelu odmítá, protože kabinet se při nápravě důchodů neomezil jenom na doplnění zrušeného paragrafu. Zároveň se prodloužuje věk odchodu do penze z 65 na 67 let a přitom se snižuje tempo růstu důchodů v příštích pěti letech.

Už sociální výbor sněmovny schválil novelu pouze hlasy koaličních poslanců. „Snížení důchodů na tři tisíce korun bychom nepřipustili," předpokládá určitou benevolenci k vládní předloze sociální expert ČSSD Vladimír Špidla.

Těžko však předpovědět osud zákona, pokud začnou levicoví poslanci či senátoři měnit jednotlivé paragrafy, aby třeba zabránili prodlužování důchodového věku. Pokud se k nim přidají zákonodárci některé vládní strany, může celé jednání zkrachovat.

Opakovaná hra o 23 miliard

Vedle důchodového systému ohrožuje vládní krize také rozpočet na příští rok.

V březnu zrušili ústavní soudci novelu několika sociálních zákonů, kterou sněmovna schválila loni v listopadu v režimu legislativní nouze. Koaliční politici vysvětlovali zrychlené řízení tím, že bylo třeba zachránit rozpočet na letošní rok a že norma snížila schodek o 23 miliard. Soudci však dospěli k názoru, že koalice takovým postupem obešla demokratickou diskusi.

V případě sociální novely má koalice jednoduchou možnost nápravy. Pokud novela znovu projde sněmovnou i Senátem v běžném režimu, pak nebudou mít ústavní soudci námitky. Vláda už také normu poslala do sněmovny, která ji chce poprvé projednat příští středu.

Koaliční poslanci budou v menším časovém stresu než v případě důchodové novely. Přesto může jednání ztroskotat, protože úsporná novela obsahuje tak nepopulární změny, jako je například zrušení porodného u druhých dětí a u rodin s vyššími příjmy, omezení rodičovského příspěvku, anebo zavedení stropu pro nemocenskou u živnostníků.

Tyto změny sice platí od ledna, pokud je ale parlament neschválí podruhé, od příštího ledna zase platit přestanou.

Opozice zákon odmítá a tím dává nespokojeným koaličním poslancům šanci, aby se tentokrát profilovali jako odpůrci úsporného kurzu Nečasovy vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy