Diplomat: Zeman výroky o ambasádě poškodil naše vztahy

ČTK ČTK
11. 10. 2013 18:08
Palestinský velvyslanec Zemana požádal, aby se pokusil své výroky zmírnit.
Miloš Zeman na návštěvě Izraele.
Miloš Zeman na návštěvě Izraele. | Foto: REUTERS/Li Rui/Pool

Praha - Výroky prezidenta Miloše Zemana o stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzalémapoškodily vztahy České republiky s Palestinou a s dalšími arabskými zeměmi, sdělil v rozhovoru s ČTK nový palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál.

Zemana požádal, aby učinil kroky, kterými dopad svých slov zmírní a situaci uklidní. Zeman ho prý na páteční schůzce ujistil, že stěhování připadá v úvahu až po uzavření míru mezi Izraelci a Palestinci.

Džamál se v pátek se Zemanem setkal, když mu předával své pověřovací listiny. Při osobním rozhovoru českého prezidenta požádal, aby se více přiblížil Palestincům. Velvyslanec v rozhovoru s ČTK hovořil o možnosti prezidentovy návštěvy Palestiny v příštím roce.

Velvyslanec: Zeman by měl lépe pochopit Palestince

"Prezident je dobrý posluchač. Opravdu lze využít jeho vztah k Izraeli. A požádal jsem ho, aby se blíže seznámil i s palestinskou stranou, aby jí lépe pochopil," uvedl diplomat. "Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v diskusi," uvedl Džamál. Zemanovi také řekl, že přátelé Izraele včetně ČR mohou hrát pozitivní roli v mírovém procesu.

Palestinská samospráva podle diplomata stojí o to, aby s Českou republikou měla i nadále stabilní a korektní vztahy a aby Praha praktikovala vyváženou politiku vůči blízkovýchodnímu konfliktu. V EU i v mezinárodních organizacích je totiž ČR nejbližším spojencem Izraele.

Zeman o možném přestěhování ambasády z Tel Avivu do sporného Jeruzaléma hovořil ještě před svou cestou do židovského státu. Rozlítil tím nejen Palestince, ale i představitele Ligy arabských států (LAS).

"Ano, výroky poškodily palestinsko-české vztahy," konstatoval v pátek diplomat. A negativně ovlivnily i vztahy s ČR s ostatními arabskými zeměmi, dodal.

Při návštěvě Izraele Zeman tento týden svá původní slova vysvětloval prohlášením, že by se velvyslanectví mělo přesunout až po uzavření smíru na Blízkém východě. Džamálovi prý dnes Zeman řekl, že by se pak přesunula nejen ambasáda v Izraeli do západní části Jeruzaléma, ale i česká mise v Palestině do východní části této metropole.

Zemanovi diplomaté mají co vysvětlovat

Lize arabských států vysvětloval ve čtvrtek Zemanovy kontroverzní výroky český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka. Na pokyn Hradu také Kafka zopakoval stanovisko Zemana, že stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma by bylo možné za podmínky uzavření mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci.

Ve čtvrtek se také podle palestinského diplomata konala v Praze schůzka zástupců arabských zemí s šéfem české diplomacie Janem Kohoutem, který prý ujistil, že postoj ČR k blízkovýchodnímu konfliktu se nemění. Arabské země mají podle palestinského diplomata zájem o konec roztržky a o rozvíjení vztahů.

Naprostá většina států má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma. Před založením Izraele v roce 1947 se počítalo s tím, že město bude samostatnou správní jednotkou pod mezinárodní jurisdikcí.

V první izraelské válce s Araby roku 1948 bylo rozděleno na západní část - kontrolovanou Izraelem, a na východní - kontrolovanou Jordánskem. Izrael za války v roce 1967 východní část dobyl, Jeruzalém pak v rozporu s mezinárodním právem sjednotil a označil za své nedělitelné hlavní město.

Tento krok ale mezinárodní společenství neuznává. Palestinci stále počítají s tím, že se východní Jeruzalém stane hlavním městem jejich budoucího státu.

 

Právě se děje

Další zprávy