Diplomat Jindrák bude radit Sobotkovi v zahraniční politice

ČTK ČTK
17. 7. 2015 15:05
Bude mít na starost posilování vztahů s Německem a agendu středoevropské regionální spolupráce.
Rudolf Jindrák.
Rudolf Jindrák. | Foto: Ministerstvo zahraničí

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má nového poradce pro zahraniční politiku. Na Úřad vlády nastoupil kariérní diplomat Rudolf Jindrák

Jindrák bude mít na starosti posilování vztahů s Německem a agendu středoevropské regionální spolupráce.

"Rád bych se zaměřil na otázku vztahů se sousedy," sdělil Jindrák, který na Úřad vlády přešel z místa náměstka na ministerstvu zahraničí. Věří, že může přispět zejména k posílení vzájemných vazeb s Německem.

"Byl jsem historicky nejdéle sloužícím velvyslancem v Německu, takže nějaký smysl by to podle mě určitě mělo," připomněl Jindrák své téměř osmileté působení na ambasádě v Berlíně.

Těsnější spolupráce s visegrádskou čtyřkou

Další šancí k těsnější spolupráci je podle něj předsednictví visegrádské čtyřce (V4), které Česká republika převzala se začátkem července.

Česko si jako priority pro roční předsedání skupině, kterou tvoří s Maďarskem, Slovenskem a Polskem, určilo spolupráci v energetice, bezpečnosti a obraně a při rozvoji digitální ekonomiky. "Jde o to, vymýšlet nové iniciativy a využívat stávající," uvedl diplomat.

"Není to myšlené tak, že by byly nějaké nedostatky. Zní to jako klišé, ale vztahy se sousedy jsou nejlepší v historii tohoto státu," řekl. Dodal, že konkrétní kroky budou záviset na dohodě s premiérem.

O Jindrákově nástupu na nové místo informovaly ve středu Hospodářské noviny.

Má být jedním z několika přesunů, které se na vládě už delší dobu chystají. Spekuluje se o tom, že současný tajemník pro EU Tomáš Prouza by měl vystřídat na postu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). A právě na Prouzovo místo by měl nastoupit Jindrák.

Ani jeden z dotčených informaci nepotvrdil. "Já to vůbec nekomentuju, vůbec o tom nevím," řekl Jindrák.

 

Právě se děje

Další zprávy