Díky Vítkovu zakážeme Dělnickou stranu, věří si Pecina

Domácí Domácí
16. 8. 2009 12:30
Ministr potvrdil, že podá opět návrh na zákaz extremistické strany
Ministr vnitra Martin Pecina.
Ministr vnitra Martin Pecina. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Policejní akce proti extremistům, kteří podle všeho mají na svědomí vražedný útok proti romské rodině ve slezském Vítkově, může mít velký význam pro to, aby soud zakázal činnost Dělnické strany.

Ministr vnitra úřednické vlády Martin Pecina to dnes potvrdil v televizi. "Věřím, že to k tomu přispěje," uvedl dnes v televizní diskusi.

Policie tento týden zatkla čtrnáct lidí, kteří podle ní mohli být spojeni s jedním z nejvážnějších rasově motivovaných útoků proti Romům v Česku. Pachatelé tehdy vhodili do domu obývaného romskou rodinou několik zápalných láhví, dům zapálili a v ohni byli zraněni tři lidé. Nejvážněji dvouleté dítě, které několik týdnů bojovalo o život.  

To, zda obvinění z Vítkova mají vazby na některé oficiálně působící extremistické skupiny, například na Dělnickou stranu, ministr nepotvrdil.

Odpovědi na přímou otázku se vyhnul s odkazem na to, že by to mohlo poškodit stále probíhající vyšetřování Vítkovského případu. 

Pecina znovu potvrdil, že návrh na zákaz Dělnické strany podá. "Materiál dokončujeme," uvedl Pecina.

Jde už o druhý návrh zakázat Dělnickou stranu. První podal ještě ministr vnitra v Topolánkovské vládě Ivan Langer.

"Byl to tehdy jen administrativní návrh, ten náš už je propracovanější, například je podložen znaleckými posudky," uvedl Pecina.

"Nevím, proč ho tehdy vůbec do vlády vůbec podali," řekl nynější ministr.

"Vstupovali jsme tehdy na neprobádanou půdu," uvedl na to v televizní debatě Ivan Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy