Dikriminovat bude trestné. Už zbývá jen jedno hlasování

Kateřina Eliášová
14. 3. 2008 10:45
Česku kvůli nepřijetí zákona hrozí sankce z EU
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna dnes poslala do třetího čtení antidiskriminační zákon. Česká republika jej jako jediná evropská země zatím nepřijala a hrozí jí proto sankce od Evropské unie.

Zákon se nelíbí jak opozici, tak i části koalice. Jediní, kdo si za ním stojí, jsou zelení.

"Ten zákon potřebujeme proto, že zlepší postavení oběti diskriminace. Ačkoliv v ústavě máme zaručena lidská práva a ochranu před diskriminací, neexistuje obecná žaloba proti diskriminaci," tvrdí například zelená ministryně Džamila Stehlíková.

Naopak, kritici, zejména z řad ODS, tvrdí, že zákon je přehmatem EU. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podotkl, že mnohé z tezí zákona jsou součástí platného českého řádu.

Kdo ponese důkazní břemeno

Ministr Pospíšil zdůraznil, že zatím není jasné, kdo má nést důkazní břemeno v takovýchto sporech, jestli navrhovatel nebo ten, kdo je žalován, nebo zda má být dokazování svěřeno soudu.

Původní vládní návrh počítal s tím, že důkazní břemeno leží na žalovaném. Poslanec za ODS Marek Benda teď navrhl, aby došlo k rozdělení důkezního břemene mezi žalujícího i žalovaného.

 

"Žalující musí prokázat, že došlo k jednání, které má znaky diskriminace. Musí tedy prokázat, že se mu něco stalo. Žalovaný by pak musel prokázat, že to bylo na základě jiných důvodů," vysvětlil Benda.

Komunisté chtějí zrušit lustrační zákony

Poslankyně za KSČM Zuzka Bebarová - Rujbrová dnes řekla, že v rámci projednávání antidiskriminačního zákona požaduje zrušení lustračních zákonů.

"Pokud lustrační zákony nezrušíme, můžeme si na odmítání diskriminace jen hrát," prohlásila.

Předseda komunistů Vojtěch Filip v té souvislosti prohlásil, že lustrační zákony jsou podle něj diskriminační a pokud sněmovna nepřijme pozměňovací návrh Bebarové-Rujbrové, KSČM nepřijme zákon jako celek.

Zákon kritizuje i ČSSD

Podle ČSSD je ale stávající podoba zákona příliš měkká.

"Chybí v něm možnosti hromadné žaloby, což například u sexistických reklam neumožní žalovat provozovatele. Ombudsman bude sice mít nově pravomoc pomáhat obětem diskriminace, ale už je nebude moci zastupovat před soudem, to není v pořádku," řekla poslankyně za ČSSD Anna Čurdová.

Stehlíková ale i přes výhrady žádá schválení zákona. "Je to první krok, nikdo nebrání tomu, aby byl zákon později novelizován," řekla.

Zákon popisuje diskriminaci jako trestný čin. V návrhu se píše, že lidé nesmějí být při nástupu do práce, školy nebo sociálního zařízení posuzování podle věku, pohlaví, náboženství či barvy kůže. Diskriminační spory má řešit Úřad ombudsmana, kterému zákon rozšiřuje některé pravomoci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy